Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ασδ

Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας σε μια σειρά από θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικής διακυβέρνησης πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος των δύο χωρών. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ταξιδέψει στην Ελλάδα, μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο στο Παρίσι, συνοδευόμενος από 9 υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησής του.  Οι υπουργοί των δύο κρατών θα έχουν στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου διμερείς συναντήσεις για μια σειρά από σοβαρά θέματα.

Η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης στην εβδομαδιαία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, στοχεύει στη βελτιστοποίηση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, θα συμβάλει καταλυτικά στην περαιτέρω προώθηση των κοινών επιδιώξεων Ελλάδας και Κύπρου.

Στην Σύνοδο οι εννέα Υπουργοί και Υφυπουργοί της κυπριακής Κυβέρνησης θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνεδρίες με τους Έλληνες ομολόγους τους.

Πιο συγκεκριμένα, στη Διακυβερνητική Σύνοδο θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Υπουργός Υγείας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Υφυπουργός Ναυτιλίας και η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως αργότερα σήμερα (09/11) είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας όπου θα συζητηθούν οι προσπάθειες έναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό όπως και σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αύριο, κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συνεδρίες των Υπουργών και Υφυπουργών με τους Έλληνες ομολόγους τους. Στόχος είναι ο καταρτισμός συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων με συγκεκριμένα ορόσημα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν, θα είναι το ζήτημα της μετανάστευσης, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, η αναβάθμιση της συνεργασίας στα θέματα εκπαίδευσης, Υγείας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας.

Στη συνέχεια θα διεξαχθεί σύνοδος της Ολομέλειας, υπό τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό, κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις χωριστές συνεδρίες προς ανταλλαγή απόψεων και λήψη τελικών αποφάσεων.  Με το πέρας της Ολομέλειας θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.