Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νικος Χριστοδουλιδης Γαλλια

Την πρόταση υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας παρουσίασε κατά την ομιλία του στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Λαμβάνοντας το λόγο, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η Κύπρος είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα. Ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στη λωρίδα της Γάζας.

Ο ΠτΔ ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα η Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά τέλος την επίλυση της κρίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή.

Η πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχεδιασμοί προβλέπουν την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας με μεταγωγικά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

 Ακολούθως υπό την εποπτεία διεθνούς επιτροπής θα φορτώνεται σε πλοία στο λιμάνι της πόλης και με συνοδεία διεθνούς ναυτικής δύναμης θα μεταφέρεται στη νότια Γάζα, πιθανόν σε προβλήτα που υπάρχει στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Λάρνακας.

Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είναι μια υλοποιήσιμη, καταρτισμένη πρόταση που μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται.  Η άμεση γειτνίαση της Κύπρο, ως κράτους της περιοχής, αφού απέχει μόλις 210 ναυτικά μίλια από τη Γάζα, προσφέρεται για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.  Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε όμως ότι πέραν της γειτνίασης, οι διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με τα κράτη της περιοχής, αλλά και η αξιοπιστία της ως κράτος μέλος της ΕΕ ενισχύουν και θωρακίζουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση και επιτυχία της πρωτοβουλίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη να συμβάλουν στην υλοποίηση της ολοκληρωμένης πρότασης για την πρωτοβουλία που στόχο έχει τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, όπως η Αμάλθεια, η τροφός έδινε ζωή σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ανάγκη, παράλληλα με τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αναβίωση του πολιτικού ορίζοντα για εξεύρεση μιας λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Mohammad Ibrahim Shtayyeh, τον πρίγκιπα της Ιορδανίας Rashid bin Hassan και με τον Γενικό Επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τις εργασίες της Διάσκεψης αναχωρεί για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί Δείπνο Εργασίας στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου- Ελλάδος.