Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στη Γαλλία μεταβαίνει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατόπιν πρόσκλησης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει, κατά τη διάσκεψη, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημορκατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, η διάσκεψη, η οποία θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών, έχει ως στόχο τη συζήτηση θεμάτων, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λετυμπιώτης, η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με τελικό προορισμό τη Γάζα, αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης.

Ο κ. Λετυμπιώτης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναπτύξει ενδελεχώς τις παραμέτρους της υπό σχεδιασμό πρωτοβουλίας, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά και τις επαφές που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή, αλλά και τις σχετικές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών με την Παλαιστινιακή Αρχή, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας και αξιωματούχους γειτονικών κρατών.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά και η πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών Θεσσαλία Σαλίνα Σιάμπου.

Μετά τη συμμετοχή του στο συνέδριο στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει στις 9 Νοεμβρίου για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου – Ελλάδος, καταλήγει ο κ. Λετυμπιώτης