Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άντονι Μπλίνκεν

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ιράκ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Κυριακή, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή. Νωρίτερα σήμερα, πραγματοποίησε αστραπιαία επίσκεψη στην Λάρνακα, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ο Μπλίνκεν προσγειώθηκε στη Βαγδάτη το βράδυ της Κυριακής για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα ως κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι.

Οι ΗΠΑ «εργάζονται σκληρά» για να σταματήσουν την εξάπλωση των συγκρούσεων και να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου από τη Βαγδάτη.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά' Αλ Σουντάνι και επίσης κατέστησε «πολύ σαφές» ότι οι επιθέσεις που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι «απαράδεκτες».

«Είχαμε μια καλή ειλικρινή συνομιλία και γενικότερα εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση στη Γάζα δεν θα κλιμακωθεί σε άλλα μέρη», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικές παύσεις και οι ΗΠΑ «έπρεπε να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις».

«Είναι σημαντικό μια παύση να προωθεί πολλά πράγματα - ένα από αυτά είναι όμηροι. Είμαστε έντονα συγκεντρωμένοι να τους φέρουμε σπίτι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπλίνκεν συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι θα καλωσόριζαν μια ανθρωπιστική παύση» και σημείωσε ότι ο κ. Σουντάνι συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας του για να σταματήσει τις επιθέσεις από ομάδες πολιτοφυλακής.

«Καμία χώρα δεν θέλει να έχει ομάδες πολιτοφυλακής που εμπλέκονται σε βίαιη δραστηριότητα. Είναι ξεκάθαρα ενάντια στα συμφέροντα του Ιράκ», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr