Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, απευθύνει η Γ.Σ του ΟΗΕ, η οποία ενέκρινε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές, το μη δεσμευτικό ψήφισμα. Ακριβώς την ώρα που ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωνε την επέκταση των επιχειρήσεών του στο θύλακα. 

«Στέλνει ένα μήνυμα σε όλους. Αρκετά! Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Το μακελειό εναντίον του λαού μας πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Riyad Mansour. 

Ταύρος εν υαλοπωλείο ο Ισραηλινός Πρέσβης στα ΗΕ, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του διεθνούς οργανισμού και των κρατών που ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

«Σήμερα είναι μια μέρα που θα μείνει στην ιστορία ως ατιμία. Όλοι μας γίναμε μάρτυρες ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν διαθέτει πλέον ούτε ένα γραμμάριο νομιμότητας ή σημασίας. // Είναι μια σκοτεινή ημέρα για τα Ηνωμένα Έθνη και την ανθρωπότητα. Κύριε Πρόεδρε, το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται εαυτόν. Θα υπερασπιστούμε το μέλλον μας, την ίδια την ύπαρξή μας για να απαλλάξουμε τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς ώστε να μην μπορεί να απειλήσει κανέναν άλλο ξανά.», δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ Gilad Erdan.  

Μεταξύ των 14 κρατών του καταψήφισαν το ψήφισμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Κροατία και η Τσεχία. 

Κύπρος και Ελλάδα, τήρησαν αποχή. 

Μπρα ντε φερ ΑΚΕΛ - Κυβέρνησης 

Τη στάση της Κ.Δ κατά την ψηφοφορία στη Γ.Σ των ΗΕ, έψεξε το ΑΚΕΛ, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι η αποχή που τήρησε εκθέτει την Κύπρο, ακυρώνει την αξιοπιστία της και θέτει την κυβέρνηση στην πλευρά όσων συγκαλύπτουν την εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. 

Λυπηρή η κριτική, απαντά ο ΠτΔ, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

«Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.», ανάφερε ο Πρόεδρος.  

«Μετά την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας η λύπη μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για τη στάση που κράτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία εκτιμώ και πιστεύω δεν εκφράζει και δεν εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού.», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης. 

Με ανακοίνωσή το ΥΠΕΞ εξάλλου, σημειώνει ότι η Κύπρος κατέβαλε προσπάθεια για υιοθέτηση κοινής θέσης της Ε.Ε, στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε τη θετική ψήφο εκ μέρους της Κ.Δ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Και επισημαίνει ότι η στάση που έχει τηρήσει η Κύπρος βρίσκεται σε συνέπεια με τις θέσεις της χώρας, όπως καταγράφονται δημόσια από τις 7 Οκτωβρίου.