1

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε απόψε, με συντριπτική πλειοψηφία, να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς. Για «ημέρα ντροπής» κάνει λόγο ο Πρέσβης του Ισραήλ, αναφέροντας ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ούτε «μια ουγγιά νομιμότητας».

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσε σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα.

«Ημέρα της ντροπής»: Το Ισραήλ επιτίθεται στον ΟΗΕ μετά το ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν έκανε λόγο για «ημέρα της ντροπής» μετά την έγκριση του ψηφίσματος για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα.

«Όλοι έχουμε δει ότι ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ούτε μια ουγγιά νομιμότητας», είπε.

«Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν περαιτέρω φρικαλεότητες. Σύμφωνα με την οικογένεια των εθνών, το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», υποστήριξε.