Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτυ

Μαίνεται η διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ και Προέδρου Χριστοδουλίδη, ως προς την στάση της Κύπρου στο ψήφισμα που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χθες βράδυ. Πυρά εξαπολύει εκ νέου το ΑΚΕΛ, μετά τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου υπογραμμίζοντας ότι «αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται που αυτές τις ώρες δίπλα μας σφάζονται κατά χιλιάδες παιδιά και άμαχοι, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος μιας χώρας που είναι και η ίδια θύμα κατοχής και εισβολής». 

«Δεν διαφωνεί, λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, με το περιεχόμενο του Ψηφίσματος της ΓΣ του ΟΗΕ για εκεχειρία στη Γάζα, αλλά δεν το ψήφισε. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και κρατών-μελών της ΕΕ, ζητούν το αυτονόητο -εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, απελευθέρωση των ομήρων- αλλά η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη παρουσιάζεται να μην έχει άποψη για το θέμα. Κι αντί να απολογείται για αυτό, ασχολείται με το ΑΚΕΛ», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπροσώπος Τύπου του κόμματος, κ. Κουκουμά.

«Αν ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται που αυτές τις ώρες δίπλα μας σφάζονται κατά χιλιάδες παιδιά και άμαχοι, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος μιας χώρας που είναι και η ίδια θύμα κατοχής και εισβολής. Ας σκεφτεί ότι αύριο θα ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα υποστήριξη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ» πρόστίθεται ενώ συνεχίζοντας αναφέρει ότι «ο Νίκος Χριστοδουλίδης να αντιληφθεί ότι είναι Πρόεδρος της Κύπρου και να τοποθετείται με γνώμονα αυτό».

«Σε τελική ανάλυση, ας διαβάσει όσα λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και να πει πού και γιατί διαφωνεί. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης ανήκει σε αυτούς που θέλουν να συγκαλύψουν και να δικαιολογήσουν την εξελισσόμενη ισραηλινή γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα, να το πει καθαρά στον κυπριακό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Είναι καλό πριν εκδίδουν ανακοινώσεις, να ζητούν πληροφορίες»

Στην κριτική που άσκησε το ΑΚΕΛ σε σχέση με την στάση της Κύπρου στο ψήφισμα που τέθηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ απάντησε ο Πρόεδρος νωρίτερα.

Ο Πρόεδρος προέβη σε δηλώσεις του μετά τη μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που εξέφρασε το ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση για την ψήφο αποχής της Κύπρου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το ψήφισμα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρή αυτήν την κριτική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο κατά της κυβέρνησης, τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα σημειώνει τον σημαντικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως είναι καλό πριν βγουν οι οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, κάτι που είναι απόλυτο δικαίωμα του οποιουδήποτε κόμματος, όπως και του κάθε πολίτη να κρίνει την κυβέρνηση καθημερινά, να ζητούνται πληροφορίες.

Επεσήμανε πως η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, 15 σε αριθμό, κράτησε τη συγκεκριμένη στάση γιατί δεν ήταν δυνατό να βρεθεί κοινή θέση και των 27 και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος, αλλά η στάση της οφείλεται στο γεγονός ότι δεν κατέστη εφικτό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς και να ενισχυθεί το λεκτικό για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει έναν ρόλο στην περιοχή, έναν ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από τρίτους, και είναι λυπηρό να γίνεται κριτική στο εσωτερικό, χωρίς μάλιστα να ζητείται προηγουμένως ενημέρωση», συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε αρχικά το ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την στάση της στον ΟΗΕ επί του Ψηφίσματος για εκεχειρία στη Γάζα

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει κλιμακώσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψες με μεγάλη πλειοψηφία (120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Εντούτοις, η κυπριακή κυβέρνηση επέλεξε να τηρήσει αποχή την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο στήριξαν την έκκληση για κήρυξη εκεχειρίας.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη οφείλει να δώσει αμέσως απαντήσεις στον κυπριακό λαό για την στάση της. Δεν έχει άποψη για την ανάγκη να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα; Δεν έχει θέση η κυβέρνηση της Κύπρου όταν η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών του πλανήτη ζητά να τερματιστεί η δολοφονία χιλιάδων αμάχων;

Η στάση αυτή εκθέτει την Κύπρο, ακυρώνει την αξιοπιστία της διεθνώς και ταυτόχρονα, θέτει την κυβέρνηση της χώρας στην πλευρά όσων συγκαλύπτουν την εξελισσόμενη εθνοκάθαρση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.