Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Υπέρ της συνεργασίας μεταξύ πολιτικών δυνάμεων τάσσεται η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ενόψει των διπλών εκλογών του 2024. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι  με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να συνδράμει στα μέτρα κατά της ακρίβειας, ενώ «ακριβώς τώρα», είναι απαραίτητη επαναφορά επιδότησής στα καύσιμα και στο ρεύμα. Κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η κ. Δημητρίου, τόνισε την σημαντικότητα της διπλωματίας.  

Μέτρα κατά της ακρίβειας

Προτάσεις και εισηγήσεις έχει ετοιμάσει ο ΔΗΣΥ, κατανοώντας ότι το βάρος επωμίζονται τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι. 

Όσον αφορά την επαναφορά της επιδότησης στο ρεύμα και στα καύσιμα, η κ. Δημητρίου θεωρεί ότι «ακριβώς τώρα», χρειάζεται να επιστρέψει, κάτι το οποίο ήταν και η σύσταση των ευρωπαίων θεσμών. «Πόσο μάλλον τώρα» είναι αναγκαία τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τον κόσμο.  

«Δεν είμαστε υπέρ των φορολογιών», δήλωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι χρειάζονται άλλοι τρόποι ώστε να στηριχθεί η οικονομία. Παράλληλα πρέπει να αποφευχθούν τα ανελαστικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και την οικονομία του κράτους γα αρκετά χρόνια.  

«Δεν μπορεί χωρίς στοχευμένες πολιτικές, για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, να προβαίνουμε σε μέτρα που θα είναι επιζήμια στο τέλος της ημέρας, για την σταθερότητα και την χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας», τόνισε. 

Συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης  

Όπως ξεκαθάρισε η κ. Δημητρίου, η σύσταση σκιώδους κυβέρνησης από τον ΔΗΣΥ δεν γίνεται μόνο για έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και για υπάρχει καταμερισμός σε τομείς όπως πχ. η κοινωνική πολιτική και η οικονομία.  

Ανοικτός σε συνεργασίες δηλώνει ο ΔΗΣΥ, καθώς όπως είπε η κ. Δημητρίου, δεν γίνεται να είμαστε δογματικοί και να μην συνομιλούμε. Πώς θα καταλήξουμε σε εισηγήσεις που θα μετουσιωθούν σε πράξεις;». 

Εκλογές 2024   

Επιστολή απέστειλε σε όλους τους αρχηγούς κομμάτων η κ. Δημητρίου για την πρόταση της για υποστήριξη υποψηφίων κοινής αποδοχής για κατεχόμενους δήμους. Μέχρι στιγμής όπως ανέφερε, έχει ανταποκριθεί το ΔΗΚΟ χαιρετίζοντας αυτή την απόφαση, ενώ αναμένεται σχετική συνάντηση ώστε να συζητηθεί η πρόταση.  

Ερωτηθείσα για τα περί διαμοιρασμού των δήμων με το ΔΗΚΟ η κ. Δημητρίου τόνισε ότι «δεν πρόκειται για διαμοιρισμό λαφύρων, θέλουμε να ανταποκριθούμε στο τι θέλει η κοινωνία και όχι να διαμοιράσουμε εξουσία».  

Όσον αφορά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει αρκετά μέλη του κόμματος για υποψηφιότητα στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κ. Δημητρίου, δήλωσε ότι γίνονται διαβουλεύσεις. Ωστόσο το κόμμα δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένα ονόματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το πολιτικό γραφείο του κόμματος, «δεν θα αφήσουμε τον κόσμο να αποφασίσει για εμάς», είπε και τόνισε ότι η απόφαση θα παρθεί με διαφάνεια, δημοκρατικότητα και επιχειρηματολογία.

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς 

Κληθείσα να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ στη Μέση Ανατολή η κ. Δημητρίου, θέλησε να τονίσει τα πολιτικά μηνύματα που απορρέουν: τη σημαντικότητα της διπλωματίας, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η απουσία διπλωματικού διαλόγου.  

«Δεν υπάρχουν παγωμένες διενέξεις, όπως κάποιοι θεωρούσαν», δήλωσε η κ. Δημητρίου προσθέτοντας πως εάν δεν επιλυθούν κάποια στιγμή βγαίνουν στην επιφάνεια με τραγικότατες εξελίξεις.  

Αυτή τη στιγμή διαδραματίζονται τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα την Κύπρο, αφού το Κυπριακό παραμένει άλυτο, σημείωσε.  

«Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό, πιο πολύ από ποτέ, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες ειρήνης, ασφάλειας και διπλωματίας, και κυρίως η επανέναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθούμε πιο κοντά στην λύση του Κυπριακού, καθώς μόνο έτσι θα υπάρξουν συνθήκες ασφάλειας», συμπλήρωσε.  

Την ίδια ώρα τόνισε τον γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρο ο οποίος αναδεικνύεται μέσα από την τρέχουσα κατάσταση.