Ποιοι είναι οι στόχοι του Ισραήλ στη χερσαία επιχείρηση που ετοιμάζει στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που απειλούν το Ισραήλ.
Ο πρώτος μεγάλος κίνδυνος της χερσαίας επιχείρησης είναι να εγκλωβιστεί το Ισραήλ σε μήνες αιματηρών μαχών, στις πόλεις της Λωρίδας της Γάζας.
Μάχες πάνω στο έδαφος, αλλά το σοβαρότερο, και στο πλήθος των τούνελ που έχει οικοδομήσει η Χαμάς κάτω από όλες τις παλαιστινιακές πόλεις στη Λωρίδα, από την Μπέιτ Χανούν στα βόρεια προς την Κχαν Γιούνις στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Πρόκειται για μια σύγκρουση που το Ισραήλ απέφευγε για χρόνια, ακριβώς επειδή θα δοθεί σε ένα στενό και ασφυκτικά κατοικημένο κομμάτι γης.
Δύο εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες κάτοικοι και ο αριθμός των εκτοπισμένων την τελευταία εβδομάδα αγγίζει τις διακόσιες-πενήντα χιλιάδες, και έχουν απλώς μετακινηθεί νοτιότερα.
Στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση αναμένεται να λάβουν μέρος μονάδες του πεζικού, άρματα μάχης και μονάδες από σκαπανείς και ναρκοσυλλέκτες, ενώ θα επιστρατευθούν και πύραυλοι Cruise.
Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, καθώς και πυρά πυροβολικού, από την ξηρά αλλά και το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Εξ ου και η δήλωση του Βενιαμίν Νετανιάχου ότι «το επόμενο στάδιο της σύγκρουσης θα έρθει από ξηρά, αέρα, θάλασσα».
Ποιος είναι ο στόχος της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ
Επικαλούμενη τρεις ανώτερους αξιωματικούς στον στρατό του Ισραήλ, τους οποίους δεν κατονομάζει, η εφημερίδα New York Times γράφει ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες θα εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας, με οδηγίες να καταλάβουν την πόλη της Γάζας, και να καταστρέψουν όλους τους χώρους όπου στεγάζεται η Χαμάς.
Ήδη ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να εξαφανίσει την πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και ευθύνεται για την σφαγή 1300 ανθρώπων, πριν από οκτώ ημέρες, στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους τρεις Ισραηλινούς αξιωματικούς, οι οποίοι μοιράστηκαν μη διαβαθμισμένες πληροφορίες από το σχέδιο εισβολής, η επιχείρηση θα είναι η μεγαλύτερη χερσαία επιχείρηση από την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006. Επίσης η πρώτη από το 2008, κατά την οποία το Ισραήλ θα επιχειρήσει να καταλάβει γη και να την κρατήσει έστω για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, το δίκτυο Al Jazeera παρουσιάζοντας αναλύσεις από ειδικούς σε θέματα ισραηλινών υποθέσεων, από τη δεξαμενή σκέψης Ghatham House και το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, μετέδωσε ότι:
«Ο στόχος μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς και να εξαλείψει εντελώς τις στρατιωτικές δυνατότητές της. Θέλει, όμως, ταυτόχρονα, να εξαλείψει την ικανότητα της Χαμάς να κυβερνήσει ξανά τη Λωρίδα της Γάζας.»
Αυτή, όμως, η φιλοδοξία μπορεί, κατά το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, να είναι κοντόφθαλμη, καθώς είναι αδύνατο να διακρίνουν οι Ισραηλινοί τους λεγόμενους μαχητές της Χαμάς από τους άμαχους πολίτες.
Γι' αυτό και ίσως ισχύσει ένα άλλο σενάριο, που θέλει την χερσαία επιχείρηση να εξαπολύεται νύχτα αντί μέρα.
Ο μεγαλύτερος φόβος των Ισραηλινών
Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματικοί ανέδειξαν προς την New York Times τους φόβους που ήδη εκφράζονται και από πηγές σε άλλα ξένα μέσα:
Ότι, δηλαδή, η Χαμάς θα μπορούσε να σκοτώσει τους ισραηλινούς ομήρους που έχει στα χέρια της, ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη που απομάκρυνε από τους γονείς τους.
Ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.
Ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ήδη έχει διασκορπίσει την περιοχή με παγίδες, ιδιαίτερα στο δαιδαλώδες δίκτυο των τούνελ, συνολικού μήκους τριακόσιων χιλιομέτρων, και θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες, καθώς θα προελαύνουν οι χερσαίες δυνάμεις.
Η Χαμάς σχεδιάζει, επιπλέον, να στείλει μαχητές της πίσω από τις γραμμές πυρός του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας ξανά, όπως και την ημέρα της μεγάλης σφαγής, το περίπλοκο σύστημα με τις σήραγγες, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ.
Και αυτό δημιουργεί ένα στρατηγικό δίλημμα, καθώς οι τρομοκράτες της Χαμάς εύκολα θα μπορούσαν να οχυρωθούν στις σήραγγες κάτω από τη γη μαζί με ομήρους οι οποίοι θα έχουν πιθανότατα παγιδευθεί με εκρηκτικά.
Το σύστημα των τούνελ έχει μυριάδες εισόδους και εξόδους, σε σχολεία και πολιτικά κτήρια.
Ενώ ορισμένα τμήματα του φτάνουν σε βάθος μέχρι σαράντα μέτρα κάτω από τη γη.
Ο ανταρτοπόλεμος στις υπόγειες σήραγγες περιγράφεται ως το πιο επικίνδυνο πλεονέκτημα της Χαμάς, στον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ, αν και κατά άλλους θα μπορούσε να λειτουργήσει και αντίστροφα.