Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ανδρέας Μαυρογιάννης Νίκος Χριστοδουλίδης

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και στον ίδιο τον ΠτΔ ο ανθυποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές Ανδρέας Μαυρογιάννης. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1 είπε ότι η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι κακή και ότι δεν βρίσκει τίποτε το αξιόλογο σε αυτήν, ούτε καν τους συνεργάτες που επέλεξε ο Πρόεδρος. Κατηγόρησε τον ΠτΔ ότι λειτουργεί συγκεντρωτικά και απαξιωτικά για τους συνεργάτες του. Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι η πολιτική του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι ακόμη χειρότερη, ότι περάσαμε πολλούς μήνες να μας λεν ανοησίες περί δήθεν αντιπροσώπου της ΕΕ και ότι όλη η Ευρώπη γελούσε μαζί μας και εμείς νομίζαμε ότι κάτι κάναμε. Απαντώντας δε στην ερώτηση κατά πόσον θα ήταν ξανά υποψήφιος για την προεδρία είπε: «ποτέ μην πεις ποτέ»

«Είμαι ένας χαζοπαππούς»

Αναφερόμενος στη ζωή του μετά την προεκλογική περίοδο και τις προεδρικές εκλογές είπε ότι ταξιδεύει και βρίσκεται πιο κοντά στα δύο του παιδιά τα οποία του χάρισαν δύο εγγονάκια. Απεκτησαν τον Ιούλιο δύο κορίτσια είπε συμπληρώνοντας:

«Τώρα έχω δύο εγγονούλες, δύο Καλλιόπες και είμαι ένας χαζοπαππούς. Καλλιόπη ήταν η μακαρίτισσα η γυναίκα μου και έτσι και ο γιος μου και η κόρη μου θέλησαν να βγάλουν το όνομα της μητέρας τους».  

Σημείωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός πολίτης αν και σε προσωπικό επίπεδο ίσως να είναι καλύτερο για τον ίδιο που δεν εκλέγηκε πρόεδρος.

Στην ερώτηση πως κρίνει τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, απάντησε: 

«Έχω ήδη πει όταν ρωτήθηκα για αυτό το θέμα ότι την κρίνω κακή». Και συμπλήρωσε: «Δεν έχω δει τίποτα που να με κάνει να πιστεύω ότι είναι κάτι διαφορετικό από κακή. Πέρα από μικρο-διαχείριση ζητημάτων και αυτά ακόμα με πολύ διστακτικότητα, δεν έχω δει κάτι που να αφήνει ένα πραγματικό πολιτικό στίγμα που να λες: ναι, κάτι γίνεται».

«Τίποτα το αξιόλογο η επιλογή συνεργατών – συγκεντρωτικός ο Πρόεδρος»

Στη συνέχεια έγινε ακόμα πιο επικριτικός: «Πιστεύω ότι είναι κακός τρόπος διακυβέρνησης. Πρώτα απ’ όλα η επιλογή συνεργατών δεν ήταν τίποτα το αξιόλογο, χωρίς να έχω τίποτα με κανέναν από τους ανθρώπους που κάνουν ότι μπορούν. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν ένα πολύ καλύτερο σχήμα αλλά πιστεύω πως και ο τρόπος διαχείρισης του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τόσο συγκεντρωτικός και τόσο εύκολα απαξιωτικός για τους ανθρώπους που δεν αφήνει όλο αυτό το σχήμα και μόρφωμα να αποδώσει. Δηλαδή αντί να έχουμε μία κατάσταση λίγο Σωκρατική, μια μαιευτική μέθοδο που να βγάζουμε από τους ανθρώπους ό,τι καλύτερο έχουν υπάρχει ένα κλίμα που μάλλον παράγει το αντίθετο».

«Η Ευρώπη μας κοροϊδευε , ο ΓΓ δεν έχει πειστεί για τις προθέσεις μας»

Απαντώντας σε ερώτηση πως βλέπει την πολιτική του Προέδρο Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: «Στο Κυπριακό είναι λίγο χειρότερα» και συμπλήρωσε: «Στο Κυπριακό δεν έχει γίνει τίποτα. Περάσαμε πολλούς μήνες να μας λεν αυτά τα ανόητα περί δήθεν αντιπροσώπου της ΕΕ με τρόπο που φαινόταν ότι μιλούσαμε για υποκατάσταση της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ (του ΟΗΕ). Μας είπαν και μεγαλόγδουπα ονόματα χωρίς να υπάρχει καμία βάση, όλη η Ευρώπη γελούσε μαζί μας και εμείς νομίζαμε ότι κάτι κάναμε. Τώρα σιγά, σιγά αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι έτσι που θα προχωρήσει το Κυπριακό και εξακολουθούμε να έχουμε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ παρόλο που δείχνει κάποιο ενδιαφέρον να κάνει κάτι δεν έχει ακόμα πειστεί για τις προθέσεις μας και μας βάζει και στο ίδιο τσουβάλι με την κατοχική διοίκηση του κ. Τατάρ»

Στην ερώτηση «κάτι θετικό έχετε καταγράψει;» απάντησε: «Τίποτα το αξιόλογο. Θα έλεγα ότι  σε μερικά ζητήματα έχουν κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες όμως ήταν το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνουν.»

-Για το κυπριακό εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε από όσα έκανε ο κ. Χριστοδουλίδης;

«Πολλά. Κυρίως θα ξεκινούσα από την πρώτη ημέρα με τον ΓΓ την προσπάθεια να ξαναβάλουμε το κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης. Επίσης το πάρα πολύ επείγον είναι η ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί ο οδοστρωτήρας των τετελεσμένων στην Αμμόχωστο. Εγώ είναι χρόνια που φωνάζω για την ανάγκη να εφαρμοστεί το ψήφισμα 789 για να επεκταθεί η Νεκρή Ζώνη και να καλύψει την περίκλειστη περιοχή. Δεν είναι λύση είναι όμως διαφύλαξη της προοπτικής»

Για το θέμα του αρχηγού της αστυνομίας είπε πως είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζει καλά αλλά σημείωσε πως γνωρίζει τον Στέλιο Παπαθεοδώρου ο οποίος είναι ένας πολύ αξιόλογος αξιωματικός που κάνει πολύ καλή δουλειά. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν ξέρει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης. «Ας μας πουν τι πήγε στραβά να ξέρουμε τι έγινε» σημείωσε.

Υποψήφιος στις ευρωεκλογές ή στις προεδρικές;

Σε ερώτηση εάν τον ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές είπε πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στα επόμενα χρόνια αλλά θα δρα ως ενεργός πολίτης εάν και ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ στην πολιτική.

Σε ερώτηση εάν έχει κλείσει το θέμα εκλογές γι’ αυτόν απάντησε πως δεν το έχει κλείσει εκατόν τοις εκατόν. «Ποιος ξέρει σε πέντε χρόνια που θα είμαστε, τι θα κάνουμε, ποιες θα είναι οι καταστάσεις, ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα αναδειχθούν..» ανέφερε. «Εγώ με μεγάλη μου χαρά θα μπορούσα να στηρίξω κάποια άλλη υποψηφιότητα νοουμένου ότι πιστεύω σε αυτήν» συμπλήρωσε.

«Δεν αποκλείεται διορισμός απεσταλμένου»

Απαντώντας τέλος στην ερώτηση αν έχουν πρόθεση στα Ηνωμένα Έθνη να βοηθήσουν για το κυπριακό, είπε: «Για να βοηθήσουν πρέπει πρώτα εμείς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Κανένας δεν πρόκειται να κάνει την πολλή δουλειά για μας. Τα Ηνωμένα Έθνη εάν πιστεύουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και υπάρχει δυναμική θα βοηθήσουν. Ο ΓΓ δεν έχει αποκλείσει τον διορισμό κάποιου απεσταλμένου με περιορισμένους όρους εντολής για βολιδοσκόπηση της δυνατότητας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Θα έλεγα μάλιστα πως έχει προς αυτή την κατεύθυνση στήριξη από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ξέρω ακόμα ότι και η Τουρκία δεν απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Στη τελευταία συνάντηση του κ. Φιντάν με τον ΓΓ δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα όπως την κλείνει ο κ. Τατάρ. Κάτι θα μπορούσε να γίνει, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια.