Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σύμφωνους βρίσκει τους βουλευτές Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Δημήτρη Δημητρίου η πέμπτη έκθεση Γκρέκο και θέτουν ως κυρίαρχο ζήτημα την έλλειψη θεσμικών αντίβαρων και τις υπερεξουσίες που έχουν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα.  

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1, η κ. Χαραλαμπίδου, τονίζει ότι πολύ σωστά η Γκρέκο θέτει ζητήματα θεσμικού πλαισίου, αφού όπως δήλωσε «πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι οι άνθρωποι που διορίζονται σε πόστα όπως πχ. η αστυνομία, δεν τοποθετούνται εκεί ούτε για να εξυπηρετήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε το κοινοβουλευτικό σύστημα, αλλά για το συμφέρον της κοινωνίας». 

Ενδελεχής ήταν η ανάλυση της Γκρέκο για τα προβλήματα που προκύπτουν από το δίκαιο της ανάγκης, ένα δίκαιο που κατέληξε «να θωρακίζει το τσιφλίκι και τις εξουσίες του καθενός», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.  

«Ως κόρη οφθαλμού» πρέπει να διαφυλάσσονται τα θεμελιώδη άρθρα στο σύνταγμα, ωστόσο όπως ανέφερε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, τα θεσμικά αντίβαρα έχουν εκλείψει φέροντας ως παράδειγμα την συγκέντρωση εξουσίας που έχει πλέον ο Πρόεδρος, αφού δεν υπάρχει αντιπρόεδρος, αλλά και διορισμούς που έχουν πλήξει την κοινωνία, όπως η περίπτωση του πρώην βοηθού γενικού εισαγγελέα.  

Η έκθεση Γκρέκο θα εξεταστεί από την Επιτροπή Νομικών, ενώ η κ. Χαραλαμπίδου, αναμένει πράξεις από πλευράς κυβέρνησης, ανάλογες με τις δηλώσεις της, ώστε να μην χάνεται υπόθεση μέσα στις επιτροπές. 

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών κ. Δημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι το κύριο ζήτημα που διαφαίνεται είναι οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω συντάγματος και συγκεκριμένα η έλλειψη θεσμικών αντίβαρων και οι υπερεξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού εισαγγελέα, αλλά και μικρά ζητήματα τα οποία γιγαντώνονται με το πέρασμα του χρόνου.  

«Κανείς δεν είπε να αλλάξουμε το δικοινοτικό χαρακτήρα και να καταργήσουμε το δίκαιο της ανάγκης αλλά θα πρέπει να δούμε πως εκσυγχρονίζουμε το σύνταγμα και πως γινόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο κ. Δημητρίου.  

Αναφερόμενος στα σώματα ασφαλείας ο κ. Δημητρίου σημείωσε το ζήτημα της υπερεξουσίας του Προέδρου να διορίζει και να παύει τον αρχηγό της αστυνομίας, αλλά και τα ζητήματα για τις προαγωγές και την εξέλιξη των στελεχών του σώματος. 

Μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει 

Απαραίτητο κρίνεται από την κ. Χαραλαμπίδου να λογοδοτούν οι αρμόδιοι, συζήτηση η οποία ήδη έχει ξεκινήσει, έπειτα από πρόταση επτά βουλευτών, που ωστόσο προσκρούει στο σύνταγμα, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα.  

Προσκρούει σε ερμηνείες που δίνει ο Γενικός Εισαγγελέας και όχι στο σύνταγμα, τονίζει η κ. Χαραλαμπίδου, αφού από γνωματεύσεις που έχει πάρει από νομικούς συμβούλους, εντοπίζεται λάθος ερμηνεία.  

«Ο μόνος αρμόδιος να κρίνει αν η παρουσία Υπουργών για να καταθέτουν στοιχεία στο κοινοβούλιο, και να έρχονται όποτε τους καλεί το κοινοβούλιο είναι αντισυνταγματικό ή όχι, είναι το ανώτατο δικαστήριο» ξεκαθάρισε η κ. Χαραλαμπίδου.

Να μην καταλήξουν στα συρτάρια τα Πορίσματα της Αρχής 

«Η διαφάνεια είναι το ζητούμενο, δεν είναι δυνατό να συμπεριφερόμαστε με τρόπου που προστατεύουμε την αδιαφάνεια», δήλωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Μετά το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, θα έπρεπε να ήταν αντιληπτό ότι οι αντοχές και ανοχές του κόσμου έχουν εκλείψει. Ωστόσο οι πραγματικότητες απέχουν κατά πολύ από τους νόμους και τους θεσμούς που εισήχθησαν, όπως η Αρχή κατά της Διαφθοράς, για κατευνασμό των πνευμάτων.

Ένα κύριο ερώτημα που έθεσε η Βουλευτής είναι τι γίνεται σε περίπτωση που η Αρχή καταλήξει σε συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν ποινικές διώξεις και ο Γενικός Εισαγγελέας αποφασίσει το αντίθετο βάζοντας το πόρισμα στο συρτάρι.  

Το ζήτημα του ανεξέλεγκτου του Γενικού Εισαγγελέα είχε αναδειχθεί ήδη από την τέταρτη αξιολόγηση Γκρέκο, ενώ όπως εξήγησε η κ. Χαραλαμπίδου στο Μέρα Μεσημέρι, ο Γενικός Εισαγγελέας καλείται να αιτιολογήσει γραπτώς για υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου, ωστόσο αν δεν γίνει δίωξη «πως θα αξιολογηθεί αυτή η απόφαση».  

«Μια τρύπα στο νερό» εάν ο στόχος είναι απλά να δημιουργούν νομοθεσίες απλά και μόνο για να γίνονται θεωρητικά αυτά που συνιστούν εκθέσεις πχ. Γκρέκο και Κράτους Δικαίου, δήλωσε ο κ. Δημητρίου στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι.  

Σε περίπτωση που η Αρχή κατά της Διαφθοράς βγάζει πορίσματα που καταλήγουν στα συρτάρια και δεν προχωρούν σε ανακρίσεις, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, δήλωσε ο κ. Δημητρίου, θα είναι αναγκαία η αναθεώρηση των εξουσιών της Αρχής και της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Αναφερόμενη στο ποσοστό 94% των πολιτών όπου θεωρούν διεφθαρμένο το κράτος, η κ. Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η ατιμωρησία και η συνήθεια «δεν δαγκώνουμε το χέρι που μας διόρισε» δεν μπορεί να συνεχιστούν.

Σχολιάζοντας ο κ. Δημητρίου, το υψηλό ποσοστό εντύπωσης διαφθοράς που επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία, τόνισε ότι είναι σαφώς υψηλότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Παράλληλα, δήλωσε ότι αν η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν υλοποιηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος και αφορά μόνο το τελευταίο στάδιο, όπου ο πολίτης θα κάνει την αίτηση διαδικτυακά «δεν γίνεται τίποτα».

«Δεν γίνεται να φτιάχνουμε μόνο τη βιτρίνα για να λέμε μετά ότι πετύχαμε αυτό που καταγράφεται ως σύσταση στις εκθέσεις, χρειάζεται εις βάθος δουλειά» τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.