Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαφθορα

Εντός Οκτωβρίου επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις από την Αρχή κατά της Διαφθοράς, η οποία έχει τροχιοδρομήσει μεγάλο αριθμό ερευνών, επί των εκατό και πλέον καταγγελιών που έχει ενώπιόν της, και που αφορούν σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής, με εξεταζόμενους κρατικούς και άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδόθηκε χθες βράδυ στα Νέα του ΑΝΤ1, έφτασε στην τελευταία φάση της μία πρώτη σημαντική έρευνα της Αρχής, αυτή που διενεργούν τρεις «λειτουργοί επιθεώρησης», δηλαδή δύο έμπειροι ανακριτές από την Βρετανία και ένας Κύπριος δικηγόρος, στη βάση των καταγγελιών που είχε δεχθεί και υποβάλει προς την Αρχή η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με περιπτώσεις αναστολής ποινικής δίωξης, και με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, στο επίκεντρο.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης έρευνας θα είναι το πρώτο που θα ανακοινώσει η Αρχή κατά της Διαφθοράς, εντός Οκτωβρίου, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η λήψη όλων των σχετικών καταθέσεων και η μελέτη όλων των σχετικών εγγράφων.

jtr

Θεωρείται δεδομένο ότι το εν λόγω πόρισμα θα ανοίξει ή πρέπει να ανοίξει τον δρόμο για λύση και στην κρίση των δύο κορυφαίων θεσμών του κράτους, του Γενικού Ελεγκτή και του Γενικού Εισαγγελέα. Μία κρίση στην οποία δίνεται τις τελευταίες ημέρες συνέχεια, με αφορμή το κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας, και η οποία επιδεινώνει το κλίμα της αμφισβήτησης μεταξύ των πολιτών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δύο φορές δημοσίως, έχει αναφέρει πως αναμένει αυτό το πόρισμα για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειές του, σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, και τις εξουσίες του.

Η Αρχή κατά της Διαφθοράς χρειάστηκε πολλούς μήνες για τη στέγασή της και τη διαμόρφωση χώρων ικανών για τη φύλαξη των εμπιστευτικών εγγράφων που καλείται να μελετήσει.

Οι πληροφορίες που παρουσίασε χθες βράδυ ο ΑΝΤ1, αναφέρουν πως είναι σε σημαντικά προχωρημένο στάδιο και το πλάνο της έρευνας της Αρχής επί του βιβλίου του δημοσιογράφου και πρώην εργαζόμενου στο προεδρικό μέγαρο, Μακάριου Δρουσιώτη, με τίτλο «Κράτος - Μαφία», στη βάση και της επιστολής που είχε απευθύνει προς την Αρχή ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και σχετικής καταγγελίας, πριν από τις προεδρικές εκλογές, από τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες της Αρχής για υποθέσεις που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, και με συγκεκριμένες δράσεις από πολιτογραφηθέντες επενδυτές, όπως εισφορές προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στη βάση σχετικής καταγγελίας από το ΑΚΕΛ.

Οι πρώτες ανακοινώσεις από την Αρχή κατά της Διαφθοράς αναμένονται εναγωνίως από τους πολίτες, ιδιαίτερα καθώς έχουν ήδη παρέλθει 18 μήνες από τον διορισμό του Επιτρόπου Διαφάνειας Χάρη Πογιατζή, και των τεσσάρων μελών της ανεξάρτητης Αρχής.

Οι πληροφορίες περί των πορισμάτων της Αρχής κατά της Διαφθοράς βλέπουν το φως παράλληλα με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Επιτροπής Greco, και την αναφορά της πως ενώ στη νομοθεσία έχουν ενσωματωθεί δυνατά χαρακτηριστικά κατά της διαφθοράς, η αποτελεσματικότητα των νόμων τίθεται σε κίνδυνο από θεσμικά ελαττώματα.