Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η πρόελευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως «μια εθνοκάθαρση» βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (...). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», πρόσθεσε.

Λίγο μετά, εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, η Ντιλάρα Αμπντουλάγεβα, εξέθεσε τους λόγους που ώθησαν τη χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, λέγοντας πως επρόκειτο για «αντιτρομοκρατικά μέτρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ