Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Εκεχειρία ανακοινώθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, την ώρα που ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 100, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αρμενικής διοίκησης του διαφιλονικούμενου θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.  

Σύμφωνα με το Interfax, οι αυτονομιστικές αρμενικές δυνάμεις του διαφιλονικούμενου θύλακα συμφώνησαν με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, αφού υπέστησαν βαριά πλήγματα στο πεδίο της μάχης από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Οι όροι της συμφωνίας προϋποθέτουν τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό του στρατού των αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συνέχισαν την «στρατιωτική επιχείρηση» ,όπως την ονόμασαν, όλη τη νύχτα και σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα σήμερα, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του αποσχισθέντα αζέρικου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

«Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο - το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής, στο Reuters από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», σημείωσε ο Βαρντανιάν.

«Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν - πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του.

Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναστολή των «αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων» στο Καραμπάχ στις 20 Σεπτεμβρίου από τις 12:00 ώρα Κύπρου, μεταδίδει με τη μορφή του κατεπείγοντος το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ.

«Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ενημερώνει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση εκπροσώπων των Αρμενίων κατοίκων του Καραμπάχ, η οποία διαβιβάστηκε μέσω του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος, επιτεύχθηκε συμφωνία για την αναστολή των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων τοπικού χαρακτήρα στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 στις 13:00» (12:00 ώρα Κύπρου), αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: cnn.gr