Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εγρ

Νίκησε η υπεροπλία των Αζέρων και οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, άνευ εναλλακτικής, συμφώνησαν σε εκεχειρία, αποδεχόμενοι όλους τους όρους που έβαλε στο τραπέζι το Μπακού.

Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας:

-Οι ένοπλες δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα καταθέσουν τα όπλα, θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και θα αφοπλιστούν πλήρως.

-Θα παραδώσουν όλα τα όπλα και τον βαρύ εξοπλισμό τους.

-Τις διαδικασίες συντονίζει το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα.

Αύριο έχει διευθετηθεί συνάντηση μεταξύ των αρχών των αντιμαχόμενων πλευρών.

Η απόφαση για αποδοχή των εξοντωτικών αζερικών όρων, δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Αρτσάχ συνεδρίαζε επί ώρες ζυγίζοντας τα δεδομένα, ωστόσο υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν υπήρχε άλλη επιλογή, προκειμένου να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός. Η διεθνής καταδίκη παρέμεινε για άλλη μια φορά στα λόγια, ενώ και το Γερεβάν, διά του Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να εμπλακεί. 

Από τις σφοδρές επιθέσεις του στρατού του Αζερμπαιτζάν το τελευταίο 24ωρο, σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλοι. Ανάμεσά τους και παιδιά.

«Ήμασταν δίπλα στο λόφο, όπου ξεκίνησαν οι εκρήξεις. Καταφέραμε να βγούμε ζωντανοί. Η αδερφή μου κι εγώ επιβιώσαμε.», ανέφερε ένας τραυματίας.

Χιλιάδες άμαχοι αναγκάστηκαν την ίδια ώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο για να γλιτώσουν.

Κρίση στην Αρμενία

Ολονύχτια διαμαρτυρία, που σημαδεύτηκε και από επεισόδια, πραγματοποιήθηκε έξω από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Αρμενία. Χιλιάδες πολίτες με συνθήματα απαίτησαν την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν, γιατί άφησε στο έλεος των Αζέρων το Αρτσάχ.

«Ο Νικόλ είναι προδότης!», φώναζαν διαδηλωτές.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Στις τάξεις της αρμενικής κυβέρνησης, τα χθεσινά γεγονότα ερμηνεύονται ως άλλη μια απόδειξη της αναξιοπιστίας της Ρωσίας. Οι Αρμένιοι νιώθουν προδομένοι από τη Μόσχα και χαράσσουν ήδη διαφορετικό δρόμο.

«Νομίζω ότι αυτή η κατάρρευση των σχέσεων Αρμενίας-Ρωσίας είναι ένας παράγοντας εδώ. Νομίζω ότι ενθαρρύνει το Αζερμπαιτζάν να γίνει πιο τολμηρό και κάνει τους Ρώσους διφορούμενους, λιγότερο πρόθυμους να παρέμβουν. Και ξέρετε, είναι πολύ πιθανό πράγματι, οι Ρώσοι να θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια κρίση για να υποκινήσουν την αλλαγή καθεστώτος στην Αρμενία.», επισήμανε ο Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων Thomas De Waal.

Ενδεικτική της στροφής του Γερεβάν και η 10ημερη εκπαιδευτική στρατιωτική άσκηση Αρμενίας – Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες και έχει ενοχλήσει σφόδρα την Μόσχα.