Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε έξι άξονες θα επικεντρωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στη σημερινή ομιλία του (16.30 ώρα Κύπρου) ενώπιον της 78ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αφορά το Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου έμειναν με σαφή αναφορά στη βάση λύσης.

Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο υψηλό επιπέδου πολιτικό αυτό γεγονός, στο οποίο συμμετέχουν ηγέτες από όλο τον κόσμο, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Μήνυμα προς Ερντογάν

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη 12σέλιδη ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα δώσει σαφείς απαντήσεις στις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του την Τρίτη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο θα στείλει το μήνυμα πως λόγω της γεωγραφίας που δεν μπορεί να αλλάξει η Κύπρος και η Τουρκία θα είναι πάντα γείτονες και πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την περιοχή. Ακόμη θα του απευθύνει κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, επαναλαμβάνοντας ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Διορισμός απεσταλμένου

Σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει τη σημασία μιας τέτοιας κίνησης όπως υπογραμμίστηκε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ κατά την ομόφωνη πρόσφατη δήλωσή του με αφορμή τα επεισόδια στην Πύλα αλλά και με βάση τις θέσεις που του μετέφεραν οι Προέδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου τη Νέα Υόρκη.

Συναφώς θα επισημάνει πως ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ θα αποτελέσει και ένα σημαντικό βήμα προς ενεργοποίηση και της ΕΕ το επόμενο διάστημα, κάτι που αποτελεί μια σημαντική διάσταση ως προς τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρώτος Πρόεδρος που ανήκει στη μεταπολεμική γενιά

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναδείξει το γεγονός πως είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που ανήκει στη μεταπολεμική γενιά, δηλαδή αυτήν μετά το 1974. Η σημασία αυτής της αναφοράς δεν είναι μόνο συμβολικής αξίας, αλλά πρωτίστως ουσιαστική, αφού πρόκειται για τη γενιά που κλήθηκε να μεγαλώσει σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που δεν έζησε την εισβολή αλλά και ούτε σε μια ελεύθερη την Κύπρο και τώρα καλείται να εργαστεί για να την επανενώσει.

Μήνυμα προς τη νέα γενιά Ε/κ και Τ/κ

Ακόμη, μέσα από την παράθεση προσωπικών αναφορών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα υπενθυμίσει και θα αναδείξει την ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ στο παρελθόν.Παράλληλα θα στείλει και μήνυμα προς τη νέα γενιά Ε/κ και Τ/κ για τη δημιουργία τέτοιων συνθηκών μέσα από την επίλυση του Κυπριακού.

Μηνύματα από Τ/κ

Επίσης θα αναφερθεί στα πολλά μηνύματα που έλαβε από Τ/κ μετά τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα σε Τ/κ δημοσιογράφο. Οι άνθρωποι αυτοί του μεταφέρουν την επιθυμία για λύση του Κυπριακού, στηρίζουν την προσήλωσή του στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγνωρίζουν την προσπάθεια για καλλιέργεια θετικού κλίματος από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ιστορική αποστολή και ρόλος των ΗΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί, εξάλλου στην ιστορική αποστολή και στον ρόλο των ΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι οι δοκιμασίες που περνά η Κύπρος εδώ και 49 χρόνια ως αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής είναι βασικό ζήτημα που άπτεται των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ.

Βλέπει Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης

Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει στις 4.30μμ ώρα Κύπρου (9.30 το πρωί τοπική ώρα) και θα είναι διάρκειας περίπου 15 λεπτών.

Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει, επίσης, χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Chevron International,  Clay Neff και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του AJC (Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής) , Ted Deutch.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, στην Αρχιεπισκοπή.

Την επόμενη μέρα, ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με αντιπροσωπεία της εταιρείας Εrnst and Young, ενώ αργότερα θα δεχθεί αντιπροσωπεία της εταιρείας CVC Capital. Θα έχει, επίσης, συνάντηση με αντιπροσωπεία της εταιρείας EXXON.

Στις 22 Σεπτεμβρίου στις 7.10 μμ ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, και θα απευθύνει χαιρετισμό.

Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Queens College όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή προς τιμή του, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί και θα μιλήσει στο Εθνικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.

Ξεπερασμένη η λύση ΔΔΟ είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του

Ο Τούρκος πρόεδρος, στην ομιλία του κατά την 78η ΓΣ του ΟΗΕ, επανέλαβε ότι δεν είναι πλέον εφικτή η συνέχιση της συζήτησης για ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο, ενώ μάλιστα χαρακτήρισε ως ξεπερασμένη τη λύση ΔΔΟ κάτι το οποίο ισχυρίστηκε είναι και γενικά αποδεκτό διεθνώς. 

Παράλληλα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος και να συνάψει διπλωματικές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την αποσχιστική οντότητα.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο με παραγνώριση των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή, σαφώς υπονοώντας και φωτογραφίζοντας τις ενεργειακές κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην θαλάσσια οικονομική της ζώνη. 

Σύσσωμοι οι θεσμοί της ΕΕ υπέρ του διορισμού απεσταλμένου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ και Ρομπέρτα Μέτσολα στηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τον διορισμό αποσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο ΠτΔ συναντήθηκε χθες (19/09) με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως θα συναντηθεί την Κυριακή με τον κ. Γκουτέρες και θα του επαναλάβει το μήνυμα ότι η ΕΕ επιμένει ότι πρέπει να γίνει άμεσα διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ με στόχο να ξεκινήσει μια διαδικασία.