Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δεκάδες άνθρωποι –άμαχοι και στρατιώτες– σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στις μάχες που ξέσπασαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χθες (19/09), σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στον διαφιλονικούμενο θύλακα στον νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους.

Ο διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Γκέγκαν Στεπανιάν, δήλωσε ότι 27 άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο άμαχοι, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του, ένα παιδί ήταν μεταξύ των νεκρών και 11 παιδιά ήταν μεταξύ των τραυματιών.

Από την πλευρά του, ένας σύμβουλος του Αζέρου προέδρου υποβάθμισε την Τρίτη τις αναφορές για απώλειες αμάχων εντός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας, ωστόσο, ότι οι «παράπλευρες απώλειες» είναι πιθανές σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

Αντιμέτωπος με αναφορές για απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Αζερμπαϊτζάν στην επίμαχη περιοχή την Τρίτη, ο Χικμέτ Χατζίεφ, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε σε αποκελιστική συνέντευξη στο CNNi ότι αμφέβαλλε για την ακρίβειά τους.

Ο Χατζίγιεφ ισχυρίστηκε επίσης ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» -όπως την περιγράφουν- του Αζερμπαϊτζάν κατά του Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πυροδοτήθηκε από τον θάνατο έξι ανθρώπων σε εκρήξεις ναρκών ξηράς εντός του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των οποίων δύο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το Αζερμπαϊτζάν, τα στρατιωτικά μέτρα που εφαρμόζει στην περιοχή του Καραμπάχ συνεχίζονται με επιτυχία και θα συνεχιστούν μέχρι να παραδοθούν οι «παράνομοι στρατιωτικοί σχηματισμοί της Αρμενίας» και να διαλυθεί η αυτονομιστική κυβέρνηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Θέσεις μάχης, στρατιωτικά οχήματα, θέσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών πυραύλων, σταθμοί ράδιο-ηλεκτρονικών παρεμβολών, αλλά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός που ανήκε σε μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, έχουν αδρανοποιηθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, ωστόσο, αρνήθηκε ότι ο στρατός της βρίσκεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και χαρακτήρισε «ψέματα» τις αναφερόμενες δολιοφθορές και τις νάρκες ξηράς στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασιγιάν ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος του Αζερμπαϊτζάν ήταν να παρασύρει την Αρμενία σε εχθροπραξίες.

Οι Αρχές του Καραμπάχ είπαν ότι ζήτησαν άμεσες συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν, εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών της περιοχής.

Η Αρμενία, η οποία ισχυρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της δεν βρίσκονται στο Καραμπάχ και ότι η κατάσταση στα σύνορά της με το Αζερμπαϊτζάν είναι σταθερή, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να βοηθήσουν και τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο έδαφος να επέμβουν.

Πηγή: cnn.gr