Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αλίγιεβ Ερντογάν Τατάρ

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίεβ, υποδεχόμενος χθες (07/09) Υπουργούς του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ανάμεσά τους και τον λεγόμενο «υπουργό εσωτερικών» του ψευδοκράτους, το οποίο συμμετέχει στον Οργανισμό με το καθεστώς του παρατηρητή.

Αδιαφορώντας παντελώς για το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραγνωρίζοντας κάθε προηγούμενο διπλωματικό διάβημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ακολουθώντας πιστά την γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιλχάμ Αλίεβ μίλησε για κράτος και σημαία της λεγόμενης «τδβκ».

Ο Υπουργός της ‘’τδβκ’’ εκπροσωπείται εδώ ως παρατηρητής, αλλά και με την σημαία της χώρας του. Στην εκδήλωσή μας, βέβαια, πρέπει και θα κυματίζει η σημαία της ‘’τδβκ’’

Οι δηλώσεις του Αζέρου Προέδρου αναπαρήχθησαν εν ριπή οφθαλμού από όλα τα τουρκικά και τ/κ μέσα ενημέρωσης και έδωσαν έναυσμα για νέο κύκλο σεναριολογίας περί επικείμενης επίσημης αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Μπακού.

Το γεγονός δεν άφησε ασχολίαστο, ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος έσπευσε από χθες βράδυ με γραπτή δήλωση, να ευχαριστήσει τον Αζέρο Πρόεδρο, κάνοντας λόγο για ένα έθνος τριών κρατών.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, «είναι η μεγαλύτερη ευχή μου ότι η ενότητα της καρδιάς, των αξιών και των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν ως αναπόσπαστο μέρος του ίδιου έθνους θα αυξηθεί σταδιακά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αλίεβ για τις δηλώσεις του και ελπίζω ότι η αδελφοσύνη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί για πάντα.»

Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η Κυπριακή Δημοκρατία είχε προβεί σε διαβήματα προς το Μπακού για ενέργειες νομιμοποίησης του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων, λαμβάνοντας μάλιστα και διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση Αλίεβ, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Αμετακίνητος

Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρεί με διάφορες κινήσεις να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, επενδύοντας και στις παρεμβάσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς την τουρκική πλευρά σε μια πιθανή τριμερή συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Ερσίν Τατάρ επιμένει αδιάλλακτα, εξανεμίζοντας οποιαδήποτε προσδοκία για θετικό αποτέλεσμα στη Νέα Υόρκη.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως «θα έχουμε πολλά να πούμε στον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Για μας δεν αποτελεί πλέον επιλογή η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς την αποδοχή και αναγνώριση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς μας καθεστώτος. Με την υποστήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας, θα συνεχίσουμε τη νέα, εθνική μας στρατηγική.»

Επαναλαμβάνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και οποιαδήποτε συμφωνία γίνει στο Κυπριακό, θα αφορά στη συνεργασία μεταξύ δύο κρατών.