Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ Αλίγιεφ

«Η σημαία της 'τδβκ' πρέπει και θα κυματίζει σε εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλχάμ Αλίγιεφ, υποδεχόμενος στο Μπακού τους συμμετέχοντες στη 2η συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών για τη διαχείριση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTK), όπου συμμετείχε και ο «υπουργός εσωτερικών» του ψευδοκράτους.

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ιλχάμ Αλίγιεφ για τις δηλώσεις του.

Απόσπασμα των δηλώσεων Αλίγιεφ ανήρτησε στο Twitter ο κατοχικός ηγέτης, σχολιάζοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν στάθηκε πάντα στο πλευρό των αδελφών μας ενωμένοι σε όλο τον τουρκικό κόσμο....Θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον στον σωστό δρόμο».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Αλίγιεφ σημείωσε πως σε δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών ΟΤΚ, κατά την οποίαν προβλέπεται η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στη διαχείριση καταστροφών.

Επισημαίνοντας ότι ο τουρκικός κόσμος είναι μια μεγάλη οικογένεια, πρόσθεσε ότι τόσο η αλληλοβοήθεια όσο και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των χωρών μελών του ΟΤΚ, του συνεχούς συντονισμού και των διαβουλεύσεων σε πολιτικό επίπεδο, της αλληλοβοήθειας στον τομέα της ασφάλειας, είναι σημαντικοί παράγοντες και θα ενισχύσουν περαιτέρω την ενότητα του Οργανισμού. «Είμαι βέβαιος ότι η θέση και ο ρόλος του οργανισμού μας στον κόσμο θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον».

Αναφέροντας ότι στην υποδοχή συμμετείχε και ο «εκπρόσωπος της 'τδβκ'», ο Ιλχάμ Αλίγιεφ είπε: «Θα ήθελα να χαιρετίσω ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους αδελφούς και αδελφές μας. Ο 'υπουργός' βρίσκεται εδώ ως παρατηρητής, αλλά ταυτόχρονα με τη σημαία της 'χώρας' του. Στην εκδήλωσή μας, βέβαια, πρέπει και θα κυματίζει η σημαία της 'τδβκ'. Το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα στο πλευρό των αδελφών μας που είναι ενωμένοι στον τουρκικό κόσμο και η εκλογή της 'τδβκ' ως παρατηρητή στην τελευταία σύνοδο κορυφής είναι εξαιρετικά ευχάριστη. Με την ευκαιρία αυτή, συγχαίρω ειλικρινά όλους τους Τούρκους αδελφούς και αδελφές μας».

Με γραπτή δήλωση ο Ερσίν Τατάρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ιλχάμ Αλίγιεφ για τις δηλώσεις του. «Χάρηκα που ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε στη συνάντηση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού ότι η σημαία της 'τδβκ' θα κυματίζει στην εκδήλωση στο Αζερμπαϊτζάν».

Επανέλαβε ότι το ψευδοκράτος είναι ένα τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. "Είναι η μεγαλύτερη ευχή μου ότι η ενότητα της καρδιάς, των αξιών και των σχέσεών μας με το Αζερμπαϊτζάν ως αναπόσπαστο μέρος του ίδιου έθνους θα αυξηθεί σταδιακά. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Αλίγιεφ για τις δηλώσεις του και ελπίζω ότι η αδελφοσύνη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί για πάντα».

Παρόμοιες δηλώσεις κι ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε γραπτώς και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.