Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ

Ως ένα από τα «μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου του 20ου αιώνα» χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τη δολοφονία Τουρκοκυπρίων στα χωριά Μάραθα, Αλόα και Σανδαλάρη τον Αύγουστο του 1974.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος σήμερα δημοσιεύει γραπτή δήλωση του Ερσίν Τατάρ για την επέτειο των δολοφονιών όπου επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας ήταν ιδρυτικοί εταίροι, παραγνωρίστηκαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες και καταδικάστηκαν να ζουν σε γκέτο που αντιστοιχούσαν στο 3% του νησιού μετά την μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ελληνοκυπριακό κράτος», κατά την έκφρασή του.

«Ο τουρκικός λαός της Κύπρου κατάφερε να υπερασπιστεί την ταυτότητα και την ελευθερία του για 11 χρόνια και περίμενε με ανυπομονησία να επέμβει ο τουρκικός στρατός στο νησί», υποστηρίζει ο Τατάρ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η Τουρκία άσκησε τα εγγυητικά της δικαιώματα που πηγάζουν από διεθνείς συμφωνίες κατά την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου 1974 και την δεύτερη φάση της εισβολής αυτής στις 14 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Ισχυριζόμενος ότι τελείωσε η «σκλαβιά των Τουρκοκυπρίων» με την εισβολή και χαράχθηκαν εκ νέου τα «σύνορα» στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ είπε ότι η δολοφονία Τουρκοκυπρίων στα χωριά Μάραθα, Αλόα και Σανδαλάρη εκ μέρους μελών της ΕΟΚΑ είναι ένα από τα «πιο εντυπωσιακά εγκλήματα πολέμου του 20ου αιώνα» μαζί με την σφαγή στην Σρεμπρενίτσα, όπως υποστήριξε.  

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το έγκλημα έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορεί ποτέ να γίνει θέμα συζήτησης η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο, από την άποψη της ασφάλειας και της εγγύησης των Τουρκοκυπρίων. «Οι πικρές εμπειρίες που βιώθηκαν μας υπενθυμίζουν πάντοτε την ανάγκη αποδοχής της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας πριν καταστεί δυνατό να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις. Η νέα πολιτική που διεξάγουμε σε αρμονία με τους αξιωματούχους της Τουρκίας είναι η πλέον ρεαλιστική προσέγγιση, η οποία υπογραμμίζει ότι δεν ισχύει για την τουρκοκυπριακή πλευρά η βάση που αποδείχθηκε πολλές φορές η αποτυχία της και έχει αναλωθεί και δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από αυτή την πολιτική». 

Αναφέρθηκε επίσης στην έναρξη εκσκαφών στην Αλόα με καθυστέρηση, όπως είπε, προσθέτοντας ότι είναι μια ανθρωπιστική όσο και συνειδησιακή ευθύνη να ολοκληρώσουμε με ταχύτητα τις εργασίες που άρχισαν για ανεύρεση των 37 λειψάνων. Η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών, πρόσθεσε, θα δώσει ώθηση και στις εργασίες της ΔΕΑ που εκπληρώνει μεγάλο καθήκον στο θέμα των αγνοουμένων, που είναι ταυτοχρόνως η ανθρωπιστική πτυχή του κυπριακού προβλήματος.