Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκικη εισβολη 1974

Σύσσωμη είναι η καταδίκη από τις πολιτικές δυνάμεις της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια. Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με ανακοινώσεις τους στιγματίζουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος κατά της Κύπρου από την Τουρκία στις 14 Αυγούστου 1974 και στέλνουν μηνύματα αγώνα κατά της κατοχής.  

ΔΗΣΥ: Στόχος η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά

Στην ανακοίνωσή του ΔΗΣΥ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι  η πατρίδα μας παραμένει για 49 χρόνια μοιρασμένη αλλά όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. «Προσπάθειες οι οποίες, όπως πάντα πρεσβεύαμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός, θα πρέπει να διέπονται από κλίμα ενότητας και συναίνεσης. Αυτό ισχύει και στην παρούσα χρονική περίοδο όπου στόχος είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου που κατέθεσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», προστίθεται.

Αναφέρεται ακόμα: «Δεν εφησυχάζουμε, για αυτό και ως Δημοκρατικός Συναγερμός αναπτύξαμε μια παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης, προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων για το χθες, το σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας» και συμπληρώνει ότι είναι ιστορικό καθήκον που απορρέει από τη θυσία όσων αντιστάθηκαν στην τουρκική βαρβαρότητα με τίμημα ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, «όπως καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Είναι το χρέος μας στους ηρωικούς νεκρούς και τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής, αλλά και η ευθύνη μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές».

 

AKEΛ: Μόνος δρόμος η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα

Το ΑΚΕΛ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «ο κυπριακός λαός θυμάται ότι η Τουρκία, πατώντας πάνω στην προδοσία του πραξικοπήματος και με τις ευλογίες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, προχώρησε στη δεύτερη φάση της εισβολής, αφού πρώτα οδήγησε, με τις απαράδεκτες αξιώσεις της, τη Διάσκεψη της Γενεύης σε κατάρρευση. Με τη δεύτερη εισβολή, η Τουρκία κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε τον βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων. Προσφυγιά, θάνατο, βιασμούς και καταστροφή έσπειρε ο Αττίλας από όπου προέλασε εκείνες τις μέρες κι έγινε συνώνυμο της βαρβαρότητας. Ο λαός μας θυμάται επίσης ότι η προδοσία των χουντικών και εοκαβητατζήδων συνεχίστηκε και κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής αφού με εντολές τους εγκαταλείφθηκε η πόλη της Αμμοχώστου και παραδόθηκε αμαχητί στον τουρκικό στρατό. Εγκληματικές είναι οι ευθύνες τους και για το γεγονός ότι αντί να βρίσκονται στα πεδία των μαχών απέναντι στους εισβολείς, επιδόθηκαν σε σφαγές αιχμαλώτων και γυναικόπαιδων Τουρκοκυπρίων στα μετόπισθεν».

Προστίθεται ότι η 49η επέτειος της β΄ φάσης της τουρκικής εισβολής βρίσκει την κατοχική δύναμη να προχωρεί σε νέα τετελεσμένα σε βάρος της Αμμοχώστου και ολόκληρης της Κύπρου. «Για εμάς ο μόνος δρόμος για να ανατραπεί αυτή η ολέθρια πορεία είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και για αυτό επιμένουμε στην ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, από το σημείο που διακόπηκαν το 2017, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και του συνόλου του διαπραγματευτικού κεκτημένου. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ακυρωθούν οι αξιώσεις Ερντογάν-Τατάρ για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών», καταλήγει.

ΔΗΚΟ: Ανάγκη για ενότητα και στήριξη του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Το ΔΗΚΟ αναφέρεται στα τουρκικά σχέδια για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και λύση δύο κρατών.

«Ως Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη για ενότητα και συλλογική στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί χρέος μας να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και ότι όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας θ’ αξιοποιηθούν με στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας».

Προστίθεται ότι «ο δεύτερος Αττίλας είναι μια από τις πολλές αποδείξεις ότι η Τουρκία πέραν από επιθετική, είναι ταυτόχρονα μια αναξιόπιστη χώρα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Σχεδόν μισό αιώνα μετά, η νομιμότητα, το δίκαιο και η ιστορική αλήθεια, πρέπει να υπερνικούν την τουρκική προπαγάνδα και όχι αντίστροφα».

ΕΛΑΜ: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»

Στην ανακοίνωση του ΕΛΑΜ αναφέρεται ότι η 14η Αυγούστου επαναφέρει στις μνήμες μας θλιβερά γεγονότα, όπως την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής το 1974, την κατάληψη της Αμμοχώστου και την θυσία του Σολωμού Σολωμού.

Προστίθεται ότι επί τη ευκαιρία των σημερινών θλιβερών επετείων, το ΕΛΑΜ καλεί όλους τους Έλληνες της Κύπρου να παραμείνουν πιστοί στις επάλξεις του αντικατοχικού αγώνα, ως ελάχιστο χρέος απέναντι στην Πατρίδα και στους ήρωές μας!

Όπως έγραψε ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος: «όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται ζυγόν δουλείας ας έχωσιν. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»…

Το ΕΛΑΜ δεν ξεχνά και αγωνίζεται για απελευθέρωση!

ΕΔΕΚ: Μόνο έτσι θα τερματιστεί πραγματικά η κατοχή

Στις μαύρες μνήμες που αναβιώνουν, από τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974 αναφέρεται η ΕΔΕΚ.  

Σημειώνεται ακόμα ότι «Τώρα, που είμαστε ενόψει μιας διαφαινόμενης κινητικότητας, η ΕΔΕΚ αποστέλλει ξεκάθαρα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους, τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, χωρίς η Τουρκία να εγκαταλείψει, όχι μόνο τη θέση για «λύση» δύο κρατών, αλλά και τη θέση για «κυριαρχική ισότητα και ισότιμο καθεστώς».

Δεν νοείται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση μόνο τη νεφελώδη υπόσχεση από τρίτους ότι «η Τουρκία είναι αδιάλλακτη τώρα, αλλά στην πορεία θα διαφοροποιηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση. Επισημαίνεται δε ότι «οι όποιες προσπάθειες, θα έχουν αμετάθετο στόχο την επίτευξη λύσης, που να προνοεί πλήρη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού και των εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σεβασμό των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μόνο έτσι θα τερματιστεί πραγματικά η κατοχή».

ΔΗΠΑ: Χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα 

Στο δικό της μήνυμα η ΔΗΠΑ αναφέρει ότι χρέος και οφειλή μας είναι να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα μέχρι την άγια ώρα της δικαίωσης τούτου του τόπου.

Προσθέτει ότι «η συνεχιζόμενη απαξίωση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Κορυφής για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος, αποτελούν δείγμα της ατιμωρησίας της Τουρκίας, που ουδέποτε κλήθηκε να λογοδοτήσει για το έγκλημα κατά της Κύπρου». 

Η ΔΗΠΑ, καλεί όλους σε συστράτευση και κοινό αγώνα, με στόχο τη σωτηρία της πατρίδας μας. Καταλήγοντας αναφέρει ότι «το μήνυμα μας δεν μπορεί παρά να είναι μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Επιδιώκουμε άμεση επιστροφή σε συνομιλίες, από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες. Προσδοκούμε στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αρωγού και υποστηρικτή των προσπαθειών του ΟΗΕ. Ενώνουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όλους αυτούς που επιζητούν την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Επενδύουμε στην ειρήνη, στη διεθνή νομιμότητα και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην αρμονική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων σε μια ελεύθερη και επανενωμένη χώρα».

Οικολόγοι: Επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα

Στην ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται ότι «στις 14 Αυγούστου 1974, την ημέρα όπου ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την κατάληψη, από τον Αττίλα, της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «επιμένουμε να διεκδικούμε την εκδίωξη του Αττίλα και την απελευθέρωση της πατρίδας μας. Επιμένουμε να παλεύουμε ενάντια στην κατοχή και στα σχέδια της Τουρκίας όπως εξαγγέλλονται, με τη λεγόμενη γαλάζια πατρίδα, την εισβολή στην ΑΟΖ μας και στον εποικισμό της Αμμοχώστου. Η πρόσφατη εξαγγελία για κατασκευή δήθεν χώρου λατρείας στον Απόστολο Αντρέα καταδεικνύει τους σκοπούς της Τουρκίας».

Το Κίνημα Οικολόγων καταλήγει «διεκδικούμε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις, βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους».