Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ

Εθνικιστικές κορώνες εξαπέλυσε ο Ερσίν Τατάρ, σε μακροσκελή γραπτή δήλωση με αφορμή την επέτειο των δολοφονιών στα τουρκοκυπριακά χωρία Αλόα, Σανταλάρη και Μάραθα, τον Αύγουστο του 1974, την ίδια ώρα που αύριο θα πραγματοποιηθούν νέα πανηγύρια στα κατεχόμενα για την θλιβερή επέτειο της δεύτερης φάσης της εισβολής του Αττίλα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η σφαγή έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η ύπαρξη των εγγυήσεων  της μητέρας πατρίδας Τουρκίας ως προς την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, δεν θα γίνει ποτέ αντικείμενο συζήτησης. Η πικρή εμπειρία μας υπενθυμίζει πάντα την αναγκαιότητα αποδοχής της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς μας καθεστώτος προκειμένου να προχωρήσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις».

Ο κατοχικός ηγέτης φρόντισε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι η προσέγγιση της λύσης δυο κρατών είναι σε απόλυτη ταύτιση και αρμονία με τις πολιτικές της Άγκυρας και αποτελεί την πλέον ρεαλιστική προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, με οφέλη για όλες τις πλευρές.   

Προ μερικών ημερών άρχισαν στο χώρο του ομαδικού τάφου στην Αλόα οι εκσκαφές για την ανεύρεση και ταυτοποίηση των οστών των 37 γνωστών θυμάτων που τάφηκαν στην περιοχή.

«Πιθανή η εμπλοκή Γκουτέρες»

Πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για εκ νέου εμπλοκή του στο Κυπριακό, εντόπισε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών  δήλωσε ότι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού πριν από τη λήξη της θητείας του.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κόμπο, «εξέφρασε τη διάθεση για επανεμπλοκή στο Κυπριακό με το διορισμό απεσταλμένου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Τουρκίας. […] Από αυτό εδώ συγκρατώ ότι ο ΓΓ είναι πεπεισμένος για τις προθέσεις της πλευράς μας και γι’ αυτό αναμένει απαντήσεις από την άλλη πλευρά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Τουρκία για να δει και ο ίδιος τα επόμενα βήματα».

Ο κ. Κόμπος διευκρίνισε ότι ο Γενικός Γραμματέας αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα εμπλοκής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία, την οποία δεν βλέπει ανταγωνιστικά.