Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

«Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το Κυπριακό θα ξεκολλήσει» το φθινόπωρο, και ότι «θα δημιουργηθούν προοπτικές για οριστική διευθέτηση», εκφράζουν σημαίνοντες κοινοτικοί κύκλοι στον ΑΝΤ1. Την ίδια ώρα πάντως, φροντίζουν να διευκρινίσουν ότι οι όποιες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τον Αντόνιο Γκουτέρες και τις επαφές που θα έχει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας τους, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο μερών, υπάρχει τρόπος γεφύρωσης των διαφορών για έναρξη συζητήσεων. Όπως εξήγησε, ως παράδειγμα, η θέση της τουρκικής πλευράς για κυριαρχική ισότητα, θα μπορούσε να αποτελέσει τον στόχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και όχι το σημείο εκκίνησης των συζητήσεων. Και σύμφωνα με το ίδιο πάντα σκεπτικό, η ελληνοκυπριακή πλευρά, θα μπορούσε βεβαίως να διαπραγματευθεί στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η ίδια άριστα ενημερωμένη πηγή φρόντισε να διευκρινίσει ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ανάλογος με αυτόν που είχε διαδραματίσει και στο παρελθόν, λειτουργώντας «υποστηρικτικά» σε μια ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία, υπό τον ΟΗΕ. Άρα, δεν τίθεται θέμα ενεργότερης εμπλοκής, όπως ζητάει η Λευκωσία, η οποία όπως απεκάλυψε η ίδια ευρωπαϊκή πηγή, είχε ζητήσει τον περασμένο Ιούνιο όπως περιλαμβανόταν στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παράγραφος για τον διορισμό από τις Βρυξέλλες «ως πρώτο βήμα, ενός εκπροσώπου για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Το αίτημα της Λευκωσίας δεν ικανοποιήθηκε, καθώς τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το Βερολίνο, θεωρούσαν αφενός ότι θα προκαταλάμβανε τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον διορισμό δικού του εκπροσώπου για το Κυπριακό. Και αφετέρου, ότι θα δημιουργούσε την εντύπωση αυτονόμησης των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευθέτηση του Κυπριακού.