Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρώσι.

Διερευνώνται, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, οι πληροφορίες που θέλουν το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους να παραχωρεί έκταση ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, με σκοπό την κατασκευή Μαρίνας για ιδιωτικά σκάφη.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που προσβλέπουν στη δημιουργία πρόσθετων τετελεσμένων,  δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια θετικού κλίματος και είναι καταδικαστέες.

Θεοδωρος Γκότσης – Εκπρόσωπος Τύπου Υπ. Εσωτερικών 

«Γίνονται οι δέουσες ενέργειες για διασταύρωση των πληροφοριών και επίσης, σχετικά διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης στην βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με δημοσίευμα στη λεγόμενη επίσημη εφημερίδα του παράνομου καθεστώτος, η έκταση, όπου σχεδιάζουν την κατασκευή μαρίνας, βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή, παραπλεύρως του εμπορικού λιμανιού. στα όρια της περίκλειστη πόλης της Αμμοχώστου, εκεί όπου μέχρι το 1974 στεγαζόταν ο Ναυτικός Όμιλος.

Πρόκειται για δυο χαλίτικα τεμάχια, το ένα στην ακτή και το άλλο στο απέναντι νησάκι, τα οποία πλέον παρανόμως θεωρείται ότι τέθηκαν κάτω από τη δικαιοδοσία του λεγόμενου υπουργείου δημοσιονομικών.

Ανοίγματα στη Μόσχα 

Τη προσδοκία ότι το άνοιγμα από τη Ρωσία γραφείου προξενικών υποθέσεων στην κατεχόμενη Λευκωσία, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την σύμπηξη σχέσεων μεταξύ του παράνομου καθεστώτος με την Μόσχα, εξέφρασε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος επανήλθε για το συγκεκριμένο θέμα.

Ερσίν Τατάρ 

«Εύχομαι να γίνει αφορμή για να προωθηθούν πολύ περισσότερο οι ανθρώπινες, πολιτικές και εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην "τδβκ" και την Ρωσία αυτό το βήμα, το οποίο καταδεικνύει με όλη της την απλότητα την πραγματικότητα ότι ως αποτέλεσμα των γεγονότων, στην βόρεια Κύπρο υπάρχει μια χωριστή αρχή και διοίκηση»

Πολύτιμο χαρακτήρισε το άνοιγμα γραφείων ξένων κρατών στα κατεχόμενα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ.

Ενώ ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών Ερχάν Αρικλί, έριξε στο τραπέζι την ιδέα να προταθεί στη Μόσχα να χρησιμοποιεί τα λιμάνια των κατεχομένων και να εγκαινιάσει απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, για να παρακάμψει τις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί.

Μάλιστα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δυο ρωσικές εταιρείες ζήτησαν και έλαβαν άδεια για την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από ρωσικά αεροδρόμια προς τα κατεχόμενα.

Ερχαν Αρικλί 

«Λόγω του αεροπορικού εμπάργκο οι Ρώσοι πολίτες στον νότο και στον βορρά δεν μπορούν να πάνε στην Μόσχα και να φτάσουν στην χώρα και την οικογένειά τους. Αναγκάζονται να πάνε από έμμεσους δρόμους. Σε μια τέτοια κατάσταση, μας υποβλήθηκε μια αίτηση πριν από οκτώ μήνες. Δύο ρωσικές εταιρείες ζήτησαν άδεια από εμάς για απευθείας πτήσεις. Και εμείς δώσαμε αυτές τις άδειες από τη Μόσχα για το αεροδρόμιο Ερτζιάν».

Ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον επιδεικνύουν Ρώσοι και Ουκρανοί για την περιοχή του Τρικώμου.

Την ίδια ώρα που Ιρανοί πωλούν τις περιουσίες που παρανόμως αγόρασαν στην περιοχή, αφού όπως καταγγέλλουν εξαπατήθηκαν, καθώς κάποιοι τους υποσχέθηκαν δήθεν ότι επενδύοντας στα κατεχόμενα θα λάμβαναν και την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας παράλληλα με αυτήν του ψευδοκράτους.