Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αντικατοχική Αμμοχώστου Ολουτσάι Σίμος Ιώαννου

Βάλλει κατά όσων αντιτίθεντο στην παρουσία του λεγόμενου «δημάρχου» Αμμοχώστου στην αυριανή αντικατοχική εκδήλωση το ΑΚΕΛ, καλώντας παράλληλα σε μαζική συμμετοχή.  Το ΑΚΕΛ τονίζει παράλληλα ότι  «αντί να ενοχληθεί ο Τατάρ και οι σοβινιστικοί κύκλοι των κατεχομένων από την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου Αμμοχώστου, ενοχλήθηκαν κόμματα και κύκλοι της συγκυβέρνησης και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Την ίδια ώρα, ανακοίνωση εξέδωσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αμμοχώστου, με την οποία βάλλουν κατά του δημάρχου της πόλης, κάνοντας λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια να δικαιολογηθεί η απόφαση. Σημειώνουν παράλληλα ότι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου κλήθηκε την Τετάρτη 2/8/23 για να υπερψηφίσει τα τετελεσμένα.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, ο Σουλειμάν Ουλουτσάι ενημέρωσε τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου ότι δεν θα ήθελε η παρουσία του στην εκδήλωση να δημιουργήσει είτε προστριβές είτε προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Στον απόηχο της συγκεκριμένης εξέλιξης, το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία σημειώνει: 

Οι ακραίες αντιδράσεις από συγκεκριμένα ελληνοκυπριακά κόμματα οδήγησαν τον δήμαρχο των Τουρκοκυπρίων της Αμμοχώστου στην απόφαση να μην παραστεί τελικά στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου. Ουσιαστικά, μια μικρή μειοψηφία περιφρονώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, κατάφερε με τις αντιδράσεις της να ματαιώσει την παρουσία του Σουλειμάν Ουλουτσάι στην εκδήλωση που στόχο έχει να στηρίξει τον αγώνα για να επιστραφεί η πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Είναι πάντως αποκαλυπτικό το γεγονός ότι αντί να ενοχληθεί ο Τατάρ και οι σοβινιστικοί κύκλοι των κατεχομένων από την αποδοχή της πρόσκλησης του Δήμου Αμμοχώστου, ενοχλήθηκαν κόμματα και κύκλοι της συγκυβέρνησης και η ακροδεξιά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Όπως επισημάναμε εξ αρχής, ούτε υπήρξε ούτε θα μπορούσε να υπάρξει αναγνώριση ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους από την παρουσία του του Σουλειμάν Ουλουτσάι στην εκδήλωση, όπως δεν υπήρξε κάτι τέτοιο από τις επίσημες επαφές των δημάρχων της Λευκωσίας εδώ και δεκαετίες. Αυτό που πραγματικά ενοχλεί τους αντιδρούντες είναι καθετί που φέρνει κοντά τις δύο κοινότητες, καθετί που σπρώχνει προς τη λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο.

Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι ο αγώνας για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας ήταν και είναι κοινός αγώνας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Εθελοτυφλούν όσοι δεν βλέπουν ότι σήμερα οι προοδευτικές δυνάμεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας δίνουν αγώνα ενάντια στην πολιτική της Τουρκίας για αφομοίωση των κατεχομένων, αντιστέκονται στην πολιτική Ερντογάν-Τατάρ για λύση δύο κρατών και απορρίπτουν τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών αρχών για άνοιγμα του Βαρωσιού.

Το ΑΚΕΛ καλεί τους Αμμοχωστιανούς αλλά και κάθε Κύπριο που υποστηρίζει την επανένωση της Κύπρου να απαντήσει σε αυτή την εξέλιξη με μαζική και δυναμική παρουσία στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, αύριο Σάββατο, 5 Αυγούστου 2023, στη Δερύνεια.

Βάλλουν κατά Σίμου Ιώαννου, δημοτικοί σύμβουλοι Αμμοχώστου

Από την πλευρά τους, σε κοινή δήλωση οι Δημήτρης  Δημητρίου, Δημοτικός Σύμβουλος ΕΔΕΚ, Πόλυς Ευαγγελίδης, Δημοτικός Σύμβουλος ΕΛΑΜ και Ανδρέας Μορφίτης, Δημοτικός Σύμβουλος Αλληλεγγύης, κάνουν λόγο για απεγνωσμένη προσπάθεια να δικαιολογηθεί η απόφαση εκφράζοντας λύπη για τις ενέργειες του Δημάρχου.

«Παρατηρήσαμε με λύπη μας την απεγνωσμένη προσπάθεια στα Μ.Μ.Ε.  του Δημάρχου Αμμοχώστου κ. Σίμου Ιωάννου να δικαιολογήσει με ανακρίβειες και παραπλανητικούς ισχυρισμούς την απόφασή του να συμμετάσχει στην αντικατοχική εκδήλωση της Αμμοχώστου στις 05/08/23 ο ούτω καλούμενος ‘τουρκοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου’.» τονίζουν.

Όπως αναφέρουν, «επιβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι το πρόγραμμα της αντικατοχικής εκδήλωσης με τη συμμετοχή της τουρκοκυπριακής χορωδίας κοινοποιήθηκε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μόλις τη Δευτέρα 31/07/23 και η πρόσκληση για συμμετοχή του τουρκοκύπριου «δήμαρχου Αμμοχώστου» διέρρευσε στα ΜΜΕ μέσω των δηλώσεων του κ. Σίμου Ιωάννου  την ίδια μέρα, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων».

«Είναι φανερό ότι η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου κλήθηκε την Τετάρτη 2/8/23 για να υπερψηφίσει τα τετελεσμένα που τέθηκαν ενώπιον της από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και μια μικρή ομάδα συνεργατών του» σημειώνουν.