Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Ως επίσημα έγγραφα κυκλοφόρησαν οι εκθέσεις του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι δυο εκθέσεις καλύπτουν την περίοδο από τις 13 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 12 Ιουνίου 2023.

Στην έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ΓΓ καλεί τους ηγέτες των δύο πλευρών να αναλάβουν επείγουσα δράση για να αντιμετωπίσουν, όπως αναφέρει, τη δυσπιστία μεταξύ τους.

“Καθώς ο χρόνος δουλεύει κατά μιας αμοιβαία αποδεκτής πολιτικής διευθέτησης στην Κύπρο, καλώ τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν χώρο για ουσιαστικό διάλογο, για να στείλουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά”.

Όσον αφορά στα Βαρώσια, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε την ανησυχία του για τυχόν νέες εξελίξεις στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων και την έλλειψη ανταπόκρισης στην έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανατροπή των ενεργειών που έγιναν μετά την ανακοίνωση της μερικής επαναλειτουργίας της περιφραγμένης πόλης τον Οκτώβριο του 2020.

Ο ΓΓ πρόσθεσε ​​πως τόσο ο ίδιος όσο και οι σύμβουλοι του θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή και διάλογο με τα μέρη. "Σε αυτές τις προσπάθειες παραμένω καθοδηγούμενος από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν θεσπίσει τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών”.

Στην έκθεση για τις καλές του Υπηρεσίες, ο ΓΓ τονίζει πως “ένα σημαντικό βήμα θα ήταν μια συμφωνία με τις δύο πλευρές για τον διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους επίτευξης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο”.

Σημείωσε ακόμη πως οποιεσδήποτε ευκαιρίες για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και καλής θέλησης μεταξύ των πλευρών που μπορεί να αναφυούν κατά την περίοδο που έρχεται πρέπει να αδραχτούν με ουσιαστικές πρωτοβουλίες.

“Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ζωτικές για τη δημιουργία μομέντουμ προς ένα διάλογο που θα μπορούσε εν τέλει να χαράξει μια πορεία για επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση. Ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος θα ήταν μια συμφωνία με τις πλευρές για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα μπορούσε να διερευνήσει τρόπους για την εξεύρεση κοινού εδάφους προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο” είπε.

Ο κ. Γκουντέρες στην έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες έκανε αναφορά στην εκλογή του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ επεσήμανε την επίσκεψη πριν μερικούς μήνες, της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε, η πρώτη “πρόσωπο με πρόσωπο” συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη και του κ. Τατάρ ήταν ένα θετικό βήμα για τη δημιουργία σύνδεσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο ΓΓ τονίζει ακόμη στην έκθεση ότι η περιφερειακή δυναμική και οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων της Ελλάδας και της Τουρκίας βελτιώθηκαν”.

Αναφερόμενος στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές, ο κ. Γκουτέρες επεσήμανε πως αυτές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα, σημειώνοντας πως ειδικότερα τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η τεχνική επιτροπή για την Παιδεία πρέπει να αντιμετωπιστούν.