Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Τι κι αν Κομισιόν, Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν αρνηθεί νωρίτερα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνδέσει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το πρώτο καθαρό κέρδος του Τούρκου προέδρου από το πολυπόθητο «ναι» του είναι ακριβώς αυτό: το ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας στην ένωση των 27.

Επίσης, ο Ερντογάν που τελικά έδωσε το πράσινο φως στην κυβέρνηση της Στοκχόλμης για να τρέξει η διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία εξασφάλισε τη διαβεβαιώση της ότι  δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Τι υποσχέθηκε η Σουηδία

Η Σουηδία, όπως είναι λογικό και επόμενο, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και συμφώνησε για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του διμερούς εμπορίου.

«Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της απελευθέρωσης των θεωρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεγάλο γεγονός δημοσιοποιήσε με tweet του ο ΓΓ του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για μια ιστορική μέρα.

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που διοργάνωσα με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό & να εξασφαλίσει την επικύρωση. Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που καθιστά όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους & ασφαλέστερους», ήταν χαρακτηριστικά το μήνυμα του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Πότε θα γίνει η ένταξη

Όσον αφορά το μεγάλο ερώτημα, του πότε θα γίνει η Σουηδία μέλος στο ΝΑΤΟ, ο Γ.Γ. του οργανισμού είπε τα εξής:

«Να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες πρώτα και από τις δύο πλευρές και μετά θα ανακοινώσουμε ημερομηνίες. Δεν εξαρτάται από μένα να σας δώσω ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Πάντως ξεκαθαρίστηκε από τις δύο πλευρές ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε δέσμευση όμως να γίνει σύντομα. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Να σεβαστούμε τα χρονοδιαγράμματα των δύο κυβερνήσεων και μετά μιλάμε για ημερομηνία ένταξης».

Σε επιπλέον ερώτηση για την στάση της Ουγγαρίας που παραμένει αντίθετη, ο Στόλτεμπεργκ απάντησε πως «το πρόβλημα λύθηκε από την στιγμή που έχουμε την συγκατάθεση της Τουρκίας».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του o Σαρλ Μισέλ.

«Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε που άρχισε το 2005 έχει παγώσει από το 2018.

Πηγή: in.gr