Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε, σήμερα, ότι οι νέοι κανονισμοί που έδιναν στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου περισσότερες εξουσίες να παρέμβει στις διαδηλώσεις είναι παράνομοι.
Η ομάδα εκστρατείας για τις πολιτικές ελευθερίες Liberty άσκησε νομική αγωγή κατά της βρετανικής κυβέρνησης για έναν νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι που μείωσε το όριο για αυτό που θεωρείται «σοβαρή διαταραχή» της κοινοτικής ζωής που προκαλείται από μια διαμαρτυρία. Ο Νόμος για τη Δημόσια Τάξη του 2023 διεύρυνε τον ορισμό της «σοβαρής διαταραχής» από «σημαντική» και «παρατεταμένη» διαταραχή σε άτομα ή οργανισμό σε «περισσότερο από ήσσονος σημασίας».
Οι αρχές εισήγαγαν τις αλλαγές με μια διαδικασία που ονομάζεται καταστατική πράξη, η οποία αντιμετωπίζει λιγότερο έλεγχο, αφού το Κοινοβούλιο τις απέρριψε νωρίτερα.
Τα μέτρα στόχευαν περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που έχουν οργανώσει ανατρεπτικές διαμαρτυρίες τα τελευταία χρόνια σε πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους και δρόμους στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο, για να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τον επείγον χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής.
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν, τότε υπουργός Εσωτερικών, είπε στους βουλευτές πέρυσι ότι τα μέτρα θα επιτρέψουν στους απλούς ανθρώπους να οδηγούν ή να φτάνουν στη δουλειά εγκαίρως χωρίς εμπόδια από μια «εγωιστική μειονότητα».
Οι επικριτές λένε ότι η αλλαγή ήταν μέρος μιας ανησυχητικής συστολής του δικαιώματος διαμαρτυρίας στη Βρετανία. Δύο δικαστές αποφάνθηκαν την Τρίτη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενήργησε εκτός των αρμοδιοτήτων του και απέτυχε να πραγματοποιήσει δίκαιη διαδικασία διαβούλευσης.
Οι δικαστές Νίκολας Γκριν και Τίμοθι Κερ είπαν ότι «το «σοβαρό» δεν μπορεί, στην εξουσιοδοτική νομοθεσία, να σημαίνει «περισσότερο από δευτερεύον».
Ο Ακίκο Χαρτ, διευθυντής του Liberty, είπε ότι η απόφαση ήταν μια «τεράστια νίκη για τη δημοκρατία».
«Αυτές οι επικίνδυνες εξουσίες απορρίφθηκαν από το Κοινοβούλιο, αλλά παρόλα αυτά περνούσαν κρυφά από την πίσω πόρτα με σαφή πρόθεση να σταματήσουν τους διαδηλωτές με τους οποίους η κυβέρνηση δεν συμφωνούσε προσωπικά», είπε ο Χαρτ.
Η κυβέρνηση είπε ότι ήταν απογοητευμένη με την απόφαση. «Έχουμε πει στο παρελθόν ότι το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες για τη δημοκρατία, αλλά απλώς δεν θα ανεχθούμε τον εκφοβισμό ή τη σοβαρή διαταραχή της νομοταγούς πλειοψηφίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, Ντέιβ Πάρες.
«Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές για να διατηρήσουμε αυτή τη σημαντική εξουσία για την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής κατά της απόφασης εάν είναι απαραίτητο».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών