Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Σε «crash test» για την Κυβέρνηση, εξελίσσεται το πακέτο μέτρων που αποφάσισε, καθώς ειδικότερα το Δικαστήριο ειδικής δικαιοδοσίας, οι αρμοδιότητες και οι λόγοι πρόσβασης του δανειολήπτη, έχουν μετατραπεί στην ουσία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο ANT1, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες και τους βουλευτές των κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα συνεχιστεί και αύριο πρωί στις 8, με την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Η αυριανή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την απουσία του Προέδρου, αφού θα παρευρίσκεται στο μνημόσυνο των ηρώων του Μαρί.

Για την απογευματινή συνάντηση προέβη σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας για άλλη μια φορά δημοσίως το μήνυμα προστασίας της αξιοπιστίας της Κύπρου στο εξωτερικό. 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος: «Ως εκτελεστική εξουσία αποσκοπούμε από την μία να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη, αλλά την ίδια στιγμή η αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, είναι αντιληπτή η σημασία και την προτεραιότητα της. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε η συζήτηση, η οποία συνεχίζεται».  

Μέχρι και το απόγευμα εθεωρείτο βέβαιο, ότι στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο της κυβέρνησης  για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας ενώπιον των επαρχιακών δικαστηρίων για την εκδίκαση διαφορών μεταξύ τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων με δανειολήπτες, γνωστό ως «δικαστήριο εκποιήσεων».  

Στην ίδια συνεδρίαση, την τελευταία πριν από το κλείσιμο για τις καλοκαιρινές διακοπές θα τεθούν επίσης η δύο προτάσεις νόμου, η ψήφιση των οποίων αναβλήθηκε στην προηγούμενη συνεδρία. Η πρώτη αφορά την επίμαχη πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, και τρεις βουλευτές του ΔΗΚΟ, καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, και η δεύτερη είναι η πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου που αφορά  την αξία του ενυπόθηκου ακινήτου. 

Ωστόσο, εναντίον της προώθησης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα δικαστήρια, είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο θέτει ζήτημα μη τήρησης των διαδικασιών εξέτασης προτεινόμενων νομοσχεδίων, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε κατ΄ άρθρον εξέταση του νομοσχεδίου.