Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΡΓΕ

Οι εικόνες του επαναπατρισμού των Ουκρανών διοικητών του Τάγματος Αζόφ, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν από την Ρωσία αλλά στο πλαίσιο συμφωνίας μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, υπό τον όρο να παραμείνουν εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, προκάλεσαν την σφοδρή ενόχληση της Μόσχας.

«Αποτελεί παραβίαση των όρων υφιστάμενης συμφωνίας από πλευράς Τουρκίας και Ουκρανίας.», είπε ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα που ήδη έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υπέκυψε στις εντεινόμενες πιέσεις της Δύσης, ενόψει μάλιστα της κρίσιμης, από κάθε άποψης, Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

«Ασκείται μεγάλη πίεση σε βάρος της Τουρκίας και η Άγκυρα επιθυμεί να επιδείξει αλληλεγγύη πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.», επισήμανε ο Πεσκόφ.

Η Άγκυρα ξεκάθαρα συνεχίζει τα παιχνίδια ισορροπίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, προς αποκόμιση κερδών ενόψει της Συνόδου της Συμμαχίας στο Βίλνιους, κατά την οποία είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πέραν του αδιεξόδου στο εν λόγω ζήτημα, την Βορειοατλαντική Συμμαχία και συμμάχους της Δύσης διχάζει και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παραχωρήσουν στην Ουκρανία βόμβες διασποράς. Βρετανία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Ισπανία εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με την αμερικανική πρωτοβουλία και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει έντονα τις συζητήσεις των ηγετών.

Η Ουκρανία έσπευσε πάντως να διασκεδάσει τις ανησυχίες διαμηνύοντας ότι οι βόμνες διασποράς θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διάσπαση των εχθρικών αμυντικών γραμμών και όχι σε αστικές περιοχές.

Η Μόσχα από την άλλη, κρίνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι πράξη απελπισίας και απόδειξη της ανικανότητας της μπροστά στην αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ουκρανικής αντεπίθεσης.