Εμπόδια στη διεξαγωγή των ερευνών του εναντίον των κορυφαίων κρατικών αξιωματούχων του Ισραήλ, ύψωσαν ξένοι ηγέτες, όπως καταγγέλλει ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο οποίος τάραξε χθες διεθνώς τα νερά, ζητώντας την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Υπουργού Άμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκάλαντ, καθώς και τριών ηγετικών στελεχών της τρομοκρατικής Χαμάς.
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ στην απόφαση του Εισαγγελέα Χαν, οργίλη.
Με διάγγελμά του, κατακεραύνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο χρεώνει αντισημιτισμό.
Όλοι οι θεσμοί και όλα τα κόμματα στο Ισραήλ καταδίκασαν έντονα την απόφαση, ενώ στο πλευρό του Ισραήλ τάχθηκαν ξεκάθαρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η εξέλιξη διχάζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ έσπευσε από χθες να αναφέρει ότι «όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.»
Την ώρα που Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Δανία, Σουηδία και Ιρλανδία τάσσονταν υπέρ της απόφασης του Εισαγγελέα και της ανάγκης για λογοδοσία και από το Ισραήλ.
Αντιθέτως Τσεχία, Ιταλία, Αυστρία και Γερμανία, εξέφραζαν διαφωνία κυρίως με την εντύπωση που δίδει η απόφαση για εξίσωση του Ισραήλ με την Χαμάς.
Η Ρωσία εξέφραζε, με τη σειρά της, έκπληξη.
Ακόμη κι αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, δεν αναμένεται να εκτελεστούν, εξηγούν νομικοί, όμως η απόφαση έχει βαρύνουσα πολιτική σημασία και ισχυρό συμβολισμό.
Γι' αυτό και η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει την εξέλιξη, ενώ καλεί και όλα τα πολιτισμένα κράτη, κατά την έκφραση που χρησιμοποίησε, να αντιταχθούν στο αίτημα του Εισαγγελέα.