Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μαριος θεμιστοκλεους

Ο νέος Υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι Κύπριος στην καταγωγή, γεννημένος το 1976 στη Λευκωσία.

μητσοτακης θεμιστοκλεους

Δεν είναι η πρώτη φορά που Ελληνοκύπριος πολίτικος αναλαμβάνει πόστο στις ελληνικές κυβερνήσεις. Ο Λουκής Ακρίτας, δημοσιογράφος, λογοτέχνης και πολιτικός, βρέθηκε ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου από τον Φεβρουάριο του 1964 μέχρι τον θάνατο του. Διατέλεσε δε βουλευτής τόσο με την ΕΠΕΚ, όσο και με την Ένωση Κέντρου. Επίσης είχε διατελέσει υφυπουργός Τύπου και στην Κυβέρνηση Απελευθερώσεως του 1944.

Ακολούθησε ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος από το 1994 έως και τον Σεπτέμβριο 1999 όταν και πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, διατέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών αρχικά και έπειτα αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης, ο Γιάννος Κρανιδιώτης την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό.

Τελευταίος, είναι ο Χρίστος Στυλιανίδης που διετέλεσε Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από τις 10 Σεπτεμβρίου του 2021 μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο κ. Στυλιανίδης εκλέγηκε Βουλευτής στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο νέος Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους δεν είναι άγνωστος στους πολίτες της Ελλάδας καθώς ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια έναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμπιστευτεί στον Θεμιστοκλέους τον συντονισμό του «Ελευθερία», του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα. 

μαριος θεμιστοκλεους

Η προσφυγιά δεν είναι άγνωστη λέξη γι’ αυτόν

Ο Θεμιστοκλέους παντρεύτηκε το 2005 και έχει τρία παιδιά, δύο κορίτσια και ένα αγόρι. Γεννήθηκε το 1976 στη Λευκωσία, μόλις δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά, καθώς η οικογένειά του εγκατέλειψε την Κερύνεια μετά την εισβολή. «Η προσφυγιά είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς οι άνθρωποι ξεριζώνονται και αναπολούν τον τόπο που έχασαν. Οι Ελληνες το ξέρουμε καλά αυτό, όμως η οικογένειά μου ήταν πολύ δεμένη» είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Και παρότι σε μικρή ηλικία ονειρευόταν να γίνει… στρατηγός, τελικά τον κέρδισε η ιατρική όπως ανέφερε σε συνέντευξη του στο Βήμα, το 2021.

θεμιστοκλεους οικογενεια

Νευροχειρούργος σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου

Μέχρι πρότινος ο κ. Θεμιστοκλέους ήταν  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας, μέλος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού Covid -19 και Συντονιστής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των δωρεών της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκ μέρους της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τομέα Ασφάλισης Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ-Ταμείο Ασφάλισης και Σύνταξης Υγειονομικών) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητων Απασχολουμένων).

Εργάστηκε ως νευροχειρουργός σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Θεραπευτήριο «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Από τα φοιτητικά χρόνια αναμειγμένος με τα πολιτικά 

Η αγάπη και η ενασχόληση του Θεμιστοκλέους με την πολιτική έχουν βάθος στον χρόνο. Ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ασχολείται με τον συνδικαλισμό, όντας δραστήριο μέλος της ΠΑΣΠ, της τότε πανίσχυρης νεολαίας του ΠαΣοΚ. Ο νευροχειρουργός ανήκε στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα της δημοκρατικής παράταξης, ενώ επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου μετέχει και στη διαμόρφωση του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης».
Ηταν τότε που αμέσως μετά την εκλογή του ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να διευρύνει το κόμμα του με πρόσωπα πέρα από τα στενά όρια της Κεντροδεξιάς. Από τους 35 συντονιστές που ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου 2016 ο Κωστής Χατζηδάκης ο ένας ήταν ο Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλαβε τον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στην παρακάτω φωτογραφία, από τα τέλη του 1990 ο Μάριος Θεμιστοκλέους εμφανίζεται δίπλα στη θρυλική αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κατά παράδοση κρατά η ΠΑΣΠ, η φοιτητική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ. Ο Υφυπουργός διακρίνεται 4ος από τα δεξιά.

Μαριος θεμιστοκλεους σημαια

Συντονιστής του εμβολιαστικού προγράμματος

Ως ένας από τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος του εμβολιασμού ανέλαβε, από κοινού, την ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοποθετήσεις του προκάλεσαν εντύπωση. «Αυτό που θα τονώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα το βοηθήσει είναι το site σας να μη γράφει τόσο πολλά άρθρα που να στηρίζουν τις απόψεις των αντιεμβολιαστών» είχε απαντήσει σε ερώτημα δημοσιογράφου ιστοσελίδας που προωθεί αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο. Σε άλλη περίσταση, ο – γενικά ήπιων τόνων – γιατρός είχε αποκαλέσει «τσαρλατάνους» όσους υγειονομικούς προωθούν αντιεμβολιαστικές ιδέες.

μαριος θεμιστοκλεους 2