Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Ερσίν Τατάρ

Ζητά και τα ρέστα ο Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το τέλμα στον εντοπισμό νέων χώρων ταφής.

Ο κατοχικός ηγέτης, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή (30/06) με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στο θέμα του ομαδικού τάφου των Τουρκοκυπρίων στην Αλόα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για δήθεν προσκόμματα που θέτει σε εκσκαφές. 

Σημειώνεται ότι τα 37 θύματα, στο σύνολο τους γυναικόπαιδα λίγες μέρες μετά την εισβολή εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο χωρίο. Όπως έγινε και με τα 89 θύματα των χωριών Σανταλάρι και Μάραθα, παρουσία τηλεοπτικών συνεργειών και δημοσιογράφων, μελών της UNFICYP και συγγενών τους, ανοίχθηκαν οι ομαδικοί τάφοι και στην συνέχεια επανενταφιάστηκαν σε δυο χώρους όπου μάλιστα ανεγέρθηκαν και μνημεία με τα ονόματα τους.

Την ίδια ώρα το κατοχικό καθεστώς και ο στρατός εισβολής, αρνούνται κατηγορηματικά να δώσουν πρόσβαση σε χώρους όπου υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες ότι έγινε περισυλλογή, ταφή ή και μετακίνηση Ελλαδιτών και ελληνοκύπριων πεσόντων ή φονευθέντων της εισβολής.

Μάλιστα πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες για την ταφή χρησιμοποιήθηκαν Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι έδωσαν και σχετικές μαρτυρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες υποδείχθηκαν το αλσύλλιο στην περιοχή της απόβασης στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας και στον κατεχόμενο Τράχωνα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες το 1974 θάφτηκαν περίπου 20 ελληνοκύπριοι που μεταφέρθηκαν στην περιοχή με φορτηγό.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τράχωνα, με βάση τις ίδιες μαρτυρίες το 2015 εντοπίστηκαν τα οστά 36 αγνοουμένων.

Ενώ εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες που δημοσίευσε στην κυριακάτικη στήλη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Ανδρέας Παράσχος, σύμφωνα με τις οποίες πέντε Τουρκοκύπριοι ερευνητές, το 2018 ζήτησαν συμβόλαιο από τη ΔΕΑ για να αναλάβουν να εντοπίσουν χώρους ταφής περίπου 500 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο που έκδωσε το 2021 η πρώην εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, μεταξύ των πέντε ήταν και πρώην Τουρκοκύπριος μέλος της ΔΕΑ.