Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υ

Την προσδοκία να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, στο πλαίσιο και της προσπάθειας της Άγκυρας για αναθέρμανσης των ευρωτουρκικών σχέσεων, εξέφρασε στις δηλώσεις του μετά το πέρα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Όλαφ Σολτς – Καγκελάριος Γερμανίας

«Μιλήσαμε επίσης για την Κύπρο και την Ελλάδα και ελπίζουμε ότι όσον αφορά την Κύπρο, να μπορέσουμε να δώσουμε νέα ώθηση στις εξελίξεις».

Στο εσωτερικό, το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν την Κύπρο, αναφέρει ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται ανεδαφικές προσδοκίες.

ΑΚΕΛ

«Δεν υπάρχει ρητή αναφορά στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως υπήρχε σε προηγούμενα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Απεσταλμένος της ΕΕ δεν διορίζεται και ούτε υπάρχει οποιαδήποτε σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα. Επισημαίνεται ότι στα Συμπεράσματα του Οκτωβρίου 2020 υπήρχε αναφορά στο ενδεχόμενο διορισμού απεσταλμένου της ΕΕ».

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Κόλιν Στιούαρτ. Ενόψει της κατάθεσης των δυο εκθέσεων του γενικού γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης ο κ. Στιούαρτ θα ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Την ανάγκη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Ανδρέας Χρυσάνθου – Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ

Το Κυπριακό ζήτημα είναι μια από τις παλαιότερες συγκρούσεις στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει άλυτο εξαιτίας της πλήρης παράβλεψης αριθμού σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου.

Η προσοχή πέραν της Νέας Υόρκης στρέφεται και στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το διήμερο 10 και 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο Ιουλίου αναμένεται να φιλοξενηθεί στη Λευκωσία η τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί από την προηγούμενη μέρα στο νησί για επίσημη επίσκεψη.

Επίδειξη αδιαλλαξίας

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη συνομιλία που είχε προ ημερών με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα σχετικά παράπονα που ακολούθησαν από τον Ερσίν Τατάρ, χθες έκανε το χατίρι στον κατοχικό ηγέτη και επικοινώνησε και μαζί του.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα στην συνομιλία του με τον Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας που ακολούθησε, επανέλαβε εαυτόν δηλώνοντας ότι η  διαπραγματευτική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας

Εκφράζοντας τη θέση ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» διατηρεί τη μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση της, ο «πρόεδρος» Τατάρ δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για λύση χωρίς να αλλάξει η αντίληψη των Ελληνοκυπρίων που θεωρούν τον εαυτό τους ως τον μοναδικό απόλυτο κυρίαρχο και νόμιμο ιδιοκτήτη του νησιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, φέρεται να ανέφερε στον συνομιλητή του ότι τρίτα μέρη δεν μπορούν να επέμβουν στο Κυπριακό χωρίς τη συγκατάθεση των μερών, με την κατοχική πλευρά να εννοεί προφανώς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσιάζεται να υποστηρίζει την έναρξη εκσκαφών στον ομαδικό τάφο στο τουρκοκυπριακό χωρίο Αλόα. 

Ο Ερσίν Τατάρ αναχώρησε για την Βρετανία, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσει για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.