Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ελλάδα Βουλή της μιας ημέρας

Οι ελληνικές εκλογές ολοκληρώθηκαν, η καταμέτρηση βρίσκεται στο 99.69%, και τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Αυτοδυναμία για την Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 40,55% και 158 βουλευτές και το ΣΥΡΙΖΑ ακόμα πιο χαμηλά, 17.84% και 48 Βουλευτές. Το μόνο κόμμα από την προηγούμενη Βουλή που δεν κατάφερει να κερδίσει βουλευτικές έδρες είναι το Μέρα25 του Γιάννη Βαρουφάκη (ΠΑΣΟΚ- 32 βουλευτές, ΚΚΕ-20 βουλευτές, Ελληνική Λύση-12 βουλευτές). Είσοδο στη νέα Βουλή πέτυχαν τρία καινούρια κόμματα: Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Ποια είναι τα τρία νέα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή των Ελλήνων-Που τοποθετούνται ιδεολογικά

«Σπαρτιάτες» 4.64%- 12 βουλευτές

Ένα άγνωστο ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα. Ο ιδρυτής του κόμματος ευχαρίστησε δημόσια χθες (26/06) τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής για τη στήριξή του στους «Σπαρτιάτες».

Ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος είναι ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος το 2019 είχε συνεργαστεί με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στις εθνικές εκλογές του ίδιου έτους, οι Σπαρτιάτες συνεργάστηκαν ξανά με την Ένωση Κεντρώων. Ο ιδρυτής των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας ήταν υποψήφιος στη Βοιωτία και συγκέντρωσε μόλις 35 ψήφους.

Όταν το κόμμα «Έλληνες» αποκλείστηκε για δεύτερη φορά από τον Άρειο Πάγο, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τους Σπαρτιάτες. «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη Βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση» δήλωσε στις 8 Ιουνίου ο έγκλειστος καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» αυτοχαρακτηρίζεται ως «εθνικός πατριώτης» και πως δεν ντρέπεται να δηλώνει εθνικιστής. Δηλώνει επίσης εραστής της δημοσιογραφίας. Έχει κάνει εκπομπές με πολιτικούς από Χρυσαυγίτες (Ι. Λαγό) μέχρι τον Π. Λαφαζάνη και δηλώνει ότι πιστεύει στη Δημοκρατία. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του exit poll έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ηλία Κασιδιάρη, αναφέροντας πως εκείνος ήταν «το καύσιμο» που τους έδωσε ώθηση.

Νίκη 3.69%-10 βουλευτές 

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, με έδρα την Θεσσαλονίκη, ένα σχεδόν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Ήταν αποτέλεσμα ζυμώσεων προσώπων που είχαν αντιδράσει σθεναρά στην υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, συμμετέχοντας ενεργά και οργανωτικά στα μεγάλα συλλαλητήρια που τότε είχαν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν και αρχικά στόχος ήταν η κάθοδος στις εκλογές του 2019, αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί υπήρξαν οργανωτικές δυσκολίες.

Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ είναι ο Δημήτρης Νατσιός, γνωστός για τη μάχιμη αρθρογραφία του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ο ίδιος διατηρεί -και δεν το κρύβει- ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εκκλησιαστικές οργανώσεις, αλλά και μονές του Αγίου Ορους. Δεν κρύβει επίσης τα φιλορωσικά του αισθήματα, χαρακτηρίζει «εγκληματική» την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία. Ηταν από τους κορυφαίους εκφραστές της απορριπτικής γραμμής για τη Συμφωνία των Πρεσπών καταγγέλλοντας «εθνική μειοδοσία». Το 2006 ο κ.Νατσιός ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού

Όπως περιγράφει η Νίκη, «συνιστά μία γνήσια πατριωτική φωνή που προέρχεται από τον απλό ελληνικό Λαό, αφού στις τάξεις της δεν δέχεται ως μέλη πρώην βουλευτές ή κυβερνητικούς οποιασδήποτε απόχρωσης. Βασίζεται σε ξεκάθαρες αξίες της Ρωμιοσύνης, χωρίς ‘δεξιές’ κι ‘αριστερές’ παρωπίδες ή γενικόλογους ‘πατριωτισμούς’ αμφίβολων ηθικών αξιών, κρατώντας αποστάσεις από κύκλους ιδεών ασυμβίβαστων με τις χριστιανικές ηθικές αξίες».

Για να γίνει κάποιος μέλος του «Νίκη» δεν μπορεί να είναι μασόνος, «γιατί η ιδιότητα του τέκτονα σημαίνει τη μη αποδοχή της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης, ή τον ασπασμό ιδεών ή πρακτικών αντίθετων με την Ελληνορθόδοξη Παράδοση».

«Δεν είναι αποδεκτά ως μέλη της ΝΙΚΗΣ πρόσωπα τα οποία έχουν θητεύσει σε κυβερνήσεις ή έχουν συμμετάσχει σε ψηφοφορίες του εθνικού κοινοβουλίου ή της ευρωβουλής ή έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για πράξεις αντίθετες προς την ηθική του Κινήματος. Δεν γίνονται επίσης αποδεκτά ως μέλη πρόσωπα τα οποία δεν αποδέχονται την Ελληνορθόδοξη Παράδοση ή ασπάζονται ιδέες ή πρακτικές αντίθετες με αυτήν».

Πλεύση Ελευθερίας 3.17%- 8 βουλευτές

Ιδρύθηκε στις 19 Απριλίου 2016 από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στις εκλογές της 25 Μαΐου κατέλαβε το ποσοστό του 2,9% και έμεινε εκτός βουλής.

Έχει αντισυστημική ιδεολογία, με αποχρώσεις αριστερού εθνικισμού, το οποίο ανήκει στο φάσμα της αριστεράς. Η Πλεύση Ελευθερίας ιδρύθηκε με σκοπό δράσης τους εξής πυλώνες, σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ίδιου του κόμματος: δημοκρατία, δικαιοσύνη, διαφάνεια, δικαιώματα, διαγραφή του χρέους, διεκδίκηση γερμανικών οφειλών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Πλεύση Ελευθερίας συνεργάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα κόμματα Ανυπότακτη Γαλλία και το ισλανδικό Αριστερο-Πράσινο Κίνημα. Με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2019, η Πλεύση Ελευθερίας συνεργάστηκε με το Κίνημα Δεν Πληρώνω, χωρίς όμως να καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή. Το ίδιο συνέβη και στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους, με το κόμμα να μένει εκτός Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι Ελληνίδα πολιτικός, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Εκλέχτηκε βουλευτής στην περιφέρεια Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά το 2012, Αποχώρησε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.