Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλιδης ΕΚ

Την πρόταση του για διορισμό μιας υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, επανέλαβε μιλώντας ενώποιον του ΕΚ ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως ανέφερε, ένας τέτοιος διορισμός θα συνέβαλλε τα μέγιστα, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών. Ο ΠτΔ εξέφρασε την πεποίθηση πως με δέσμευση από όλα τα μέρη, και την ΕΕ, μπορεί να είναι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τις επαφές που είχε αναχωρεί ικανοποιημένος  από το Στρασβούργο.

Μιλώντας ενώποιον των ευρωβουλευτών ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Νοείται πως, εάν επιτύχουμε επιστροφή στις συνομιλίες, η ΕΕ θα πρέπει να συνδράμει και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπως είχε πράξει και κατά τον προηγούμενο διαπραγματευτικό γύρο. Η παρουσία της ΕΕ είχε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη πολυάριθμων συγκλίσεων και υπήρξε καθοριστική στο να φτάσουμε το 2017 πάρα πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού."

Πρόσθεσε ακόμα: «Αυτή τη στιγμή, η παρουσία της ΕΕ κρίνεται απαραίτητη στο στάδιο προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου. To κυπριακό μπορεί να αποτελέσει για την ΕΕ ένα νέο επιτυχές μοντέλο ειρήνης, να αποδείξει εμπράκτως η Ένωση ότι διαθέτει τις συνενωτικές δυνάμεις και την εργαλειοθήκη και μπορεί να γίνει θεμελιωτής ειρήνης και ασφάλειας. Σε αυτό είναι που προσβλέπουμε και θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Σε αυτό σας θέλουμε όλους εσάς, εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σθεναρούς συμμάχους.»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε: «Τονίζω, για αποφυγή κάθε παρερμηνείας, ότι δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, που είναι πάντα τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν και τη δική μας ασφαλιστική δικλείδα έναντι της τουρκικής θέσης περί "2 κρατών". Ούτε επιθυμούμε η ΕΕ να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αντίθετα, επιθυμούμε η ΕΕ να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επανενωτικό, όπως άλλωστε είναι και η φύση της Ένωσης, συνενωτική, θεμελιωτική των συνθηκών ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Αυτό είναι εξάλλου που πρεσβεύουν τόσο οι Συνθήκες όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.» Και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να συζητήσω ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση.»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε: «Δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ό,τι απολαμβάνουν οι πολίτες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ένωσής μας. Ο Κύπριος πρόσφυγας, ο Κύπριος πολίτης, δικαιούται να απολαμβάνει στην πατρίδα του τα ίδια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες που απολαμβάνει οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτό το αυτονόητο είναι που προσβλέπουμε και είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει καταλύτης ειρήνης».

Αντιμετώπιση ενεργειακής κρίσης 

Αναφερόμενος στα ενεργειακά θέματα, είπε πως η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο με επιβεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου και με ιστορικά άριστες σχέσεις και μακροχρόνιες εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας με τη μεγάλη πλειοψηφία των γειτόνων της, και μπορεί να παίξει καίριο ρόλο στις κοινές προσπάθειες για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρέχοντας ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο στην Ευρώπη, που να αποτελείται από ποικίλες πηγές και διόδους.

Η Κύπρος υποστηρίζει την Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Κύπρος θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας που επέδειξε η ΕΕ ως απάντηση σε αυτό τον πόλεμο. Επεσήμανε πως η ΕΕ έλαβε οδυνηρές αποφάσεις που έχουν κόστος για τους λαούς και τις κοινωνίες των μελών της αλλά που αξίζει να επωμιστούν και σημείωσε πως πρέπει να συνεχίσουν να δρουν με ενότητα.

Εργαλειοποίηση μεταναστευτικού από Τουρκία 

Για το μεταναστευτικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε το γεγονός πως η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πρακτικές εργαλειοποίησης που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία, αφού με βάση τα στατιστικά 90% των μεταναστών που κάνουν αίτηση για άσυλο αναχωρούν από την Τουρκία, φθάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο στις κατεχόμενες περιοχές ή στις βόρειες ακτές, περνούν από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και αιτούνται ασύλου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη δυνατότητα της Κύπρου να έχει έναν ενεργό ρόλο ως η γεωπολιτική πύλη μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως η περιφερειακή πολιτική της Κύπρου έχει προστιθέμενη αξία για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ. «Οι πολιτικοί μας δεσμοί με χώρες της Νότιας Γειτονίας μας επιτρέπει να προσφέρουμε μια στρατηγική γνώση στις σχετικές συζητήσεις στην ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα μπορούμε να μεταφέρουμε σημαντικά μηνύματα των συγκεκριμένων ανησυχιών τους στους εταίρους μας στην ΕΕ και αντίστροφα», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως εξετάζονται ήδη συγκεκριμένες, ουσιώδεις και αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ήθελε να αναλάβει η Κύπρος στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2026 "σε σχέση με την πολιτική συνεργασία στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, την άμεση γειτονία μας, και τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα συζητήσουμε με τα θεσμικά όργανα".

 

Δείτε πιο κάτω την ομιλία του Προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο:

Ρομπέρτα Μετσόλα: «Δεν είστε μόνοι»

Ενόσω η Κύπρος είναι διαιρεμένη, η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε δηλώσεις της το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο είχε συνομιλίες πριν αυτός προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

1

Η κ. Μέτσολα είπε πως «δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο» και υπογράμμισε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, αλλά είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι υποβοηθητική, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ και πως η ΕΕ, μέσω ενός απεσταλμένου, ο οποίος να έχει τα κατάλληλα προσόντα, μπορεί να υποβοηθήσει στο να υπάρξει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στις δηλώσεις του πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε, ευχαριστώντας την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις της στο Κυπριακό.

Κοινή συνέντευξη Τύπου 

Ερωτηθείσα η Πρόεδρος του ΕΚ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι «game changer» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απάντησε ότι μια αυξημένη συμμετοχή στη διαδικασία μπορεί να είναι μόνο βοηθητική. Η μόνη λύση, παραμένει αυτή που προβλέπεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι ναι, η ΕΕ μπορεί να είναι «game changer» και μπορεί να οδηγήσει σε μια win win λύση. «Ναι χρειαζόμαστε την ΕΕ να είναι ενεργά εμπλεκόμενη», προσέθεσε.

 

1