Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Διπλάσιες ήταν επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους για τους μήνες Μάρτιο με Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και στο μισό οι αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν τους ίδιους μήνες φέτος σε σχέση με το 2022, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι. 

«Τους τελευταίους δύο μήνες, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που κατέφθασαν. Συγκεκριμένα, ενώ ήρθαν 1.646 άτομα στην Κύπρο, έφυγαν από αυτήν περισσότερα από 1.788 άτομα», επισήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός εσωτερικών στο Πουρνάρα σήμερα φιλοξενούνται 1.020 μετανάστες σε σύγκριση με 2.300 πέρυσι την ίδια μέρα. Και όπως δήλωσε η λειτουργία σε δυο χρόνια του Κέντρου Φιλοξενίας στις Λίμνες και του προαναχωρησιακού κέντρου στη Μενόγεια, θα διευκολύνει το έργο των αρχών για διαχείριση των ροών και επίσπευσης των επιστροφών.

Προανήγγειλε επίσης εκστρατεία ενημέρωσης στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων μεταναστών.

«Η Κύπρος, λανθασμένα, παρουσιάζεται από διακινητές ως πρώτος ενδιάμεσος προορισμός, με προοπτική μετάβασης σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, αγνοώντας το ότι είναι νησί και χώρα, όπου δεν εφαρμόζεται το κεκτημένο του «Σένγκεν». Αποτέλεσμα είναι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών να «παγιδεύονται» στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Ο υπουργός εσωτερικών κατέδειξε για ακόμη μια φορά την εργαλιοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, αφού το 95% αφορά άτομα που μέσω Τουρκίας εισέρχονται παράνομα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Στην εγκατάσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για εποπτεία θεωρήσεων. Στην τοποθέτηση αξιωματικών συνδέσμων (ίσως του FRONTEX) στις πύλες αναχώρησης αεροδρομίων τρίτων χωρών, με σκοπό τον έλεγχο των επιβατών, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου υπέδειξε την πρόσληψη επιπλέον 27 εξεταστών ασύλου, στους οποίους μέχρι τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν άλλοι 25 με στόχο την εξέταση 1.800 αιτήσεων το μήνα, ώστε να επιτευχθεί η πραγματική ένταξη προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης και προστασίας.

Υπολογίζεται ότι 55 χιλιάδες αιτητές και δικαιούχοι του καθεστώτος διεθνούς προστασίας βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κύπρο και το ποσοστό τους υπερβαίνει  το 6% του πληθυσμού.