Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Ιωάννου Μαργαρίτης Σχοινάς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας κατανοώντας ότι η πίεση που δέχεται στο μεταναστευτικό είναι δυσανάλογα μεγάλη, διαβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και ακολούθως τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εσωτερικών, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην οικονομική στήριξη που η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στην Κύπρο, ωστόσο υπέδειξε και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «ελπίζω και σε μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα και σε μια εθνική στρατηγική ενσωμάτωσης για την οποία επίσης η συνδρομή μας θα είναι καθοριστική, όπως επίσης και η μετακίνηση των ανήλικων προσφύγων από το Κέντρο του Πουρνάρα σε ειδικά κέντρα όπου θα έχουν καλύτερες εγγυήσεις προστασίας και ασφάλειας.»

Ο Υπουργός Εσωτερικών, οι δηλώσεις του οποίου προηγήθηκαν, αναφέρθηκε εκτενώς στους πυλώνες των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές αφού το 95% των παράτυπων μεταναστών εισέρχεται στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, από την γραμμή αντιπαράταξης και μιλώντας για κατάχρηση του συστήματος ασύλου.

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «η πλειοψηφία των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο κρίνονται αβάσιμες. Συγκεκριμένα το 2022, το 96% του συνόλου των αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου, ήταν αρνητικές αποφάσεις. Οι αριθμοί δείχνουν ξεκάθαρα την κατάχρηση του συστήματος ασύλου από υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν έχουν βάσιμο λόγο να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία.»

Επί τάπητος βρέθηκε και το Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο που συζητείται στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Με τον Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι «θέλουμε αυτό το σχέδιο δράσης να μην είναι μια καλολογική προσέγγιση αλλά να έχει σαφείς δεσμεύσεις στα γενεσιουργά αίτια των μεταναστευτικών ροών στις χώρες προέλευσης και διέλευσης και φυσικά σε μια πολύ πιο συστηματική προσπάθεια και με την Τουρκία μετά τις εκλογές, αλλά και με την τ/κ κοινότητα, ώστε να καταστούν όλοι συνυπεύθυνοι για το μεγάλο θέμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εδώ στην Κύπρο.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «θεωρούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνεργάτη σε αυτή την προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.»

Στην Κύπρο βρίσκεται και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος το πρωί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ακολούθως συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών. 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η πορεία και οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και οι προθέσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 και του συστήματος νέων ιδίων πόρων για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.