Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου Μαργαρίτης Σχοινάς

Την ισχυρή πολιτική βούληση της ΕΕ για στήριξη της Κύπρου σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό, διαμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνάντηση που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου σημείωσε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κύπρος ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής στάσης σε επίπεδο ΕΕ σε αυτό τον τομέα.

Εξέφρασε, δε, ικανοποίηση για την πολυσχιδή συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κύπρο και ευχαρίστησε ειδικότερα τον κ. Σχοινά για τον θετικό ρόλο του, τόσο για τη διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και γενικότερα.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο ζήτημα της μετανάστευσης, οι οποίες, όπως είπε, προκύπτουν τόσο από το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών, όσο και από τα εγγενή χαρακτηριστικά της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Διαβεβαίωσε, δε, για την ισχυρή πολιτική βούληση της ΕΕ για περαιτέρω στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ επισήμανε ότι το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έμπρακτη έκφανση αυτής της στήριξης και θα έχει σημαντική συμβολή στη διαχείριση του θέματος. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να περιληφθούν σε αυτό.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Απέρριψε σε αυτό το πλαίσιο την επιμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και διαβεβαίωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμβάλει στον απεγκλωβισμό του Κυπριακού από τη στασιμότητα.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για άλλες περιφερειακές εξελίξεις και για ζητήματα επικαιρότητας, καθώς η κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων που έχει ανατεθεί στον κ. Σχοινά είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό.