Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Όλαφ Σόλτς

Απόλυτη ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, χθες, στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι έχουν συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος σε εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από το ταξίδι του στη Γερμανία, είπε ότι «είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχα με τον Γερμανό Καγκελάριο, οι δηλώσεις του ήταν ξεκάθαρες σε σχέση με την ετοιμότητα της Γερμανίας να βοηθήσει στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση της Λευκωσίας για διορισμό απεσταλμένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό φαίνεται να κερδίζει έδαφος, ειδικά μετά και τις επαφές του Πρόεδρου στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε κάποια πιθανά ονόματα με τον Όλαφ Σολτς, όπως έγινε ακριβώς και τον προηγούμενο μήνα με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά την παρουσία του Πρόεδρου στο Παρίσι. Ωστόσο δεν ειπησήλθαν σε λεπτομέρειες αναφορικά με το προφίλ, τα χαρακτηριστικά, αλλά και εις βάθος συζήτηση για το όνομα του «εκλεκτού».

Για το θέμα που αφορά το όνομα της Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου σε συνέντευξη που έδωσε στη Γερμανία και πως από ‘κει και πέρα συζήτησε ονόματα, χωρίς να δημοσιοποιήσει, κάτι που δεν μπορεί άλλωστε να πράξει, το όποιο όνομα.

Σε ερώτηση αν έχουν αναφερθεί από πλευράς του Καγκελάριου της Γερμανίας κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά, έχουμε συμφωνήσει σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, διότι εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει αποτέλεσμα άμεσα από αυτές τις προσπάθειες και όχι απλώς να τις αναφέρουμε για επικοινωνιακούς σκοπούς».

Ορόσημο ο Σεπτέμβριος

Παράλληλα με τις πολιτικές διεργασίες για επιτυχή έκβαση των πρωτοβουλιών της Λευκωσίας, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ορόσημο και μάλιστα κρίσιμο τοποθετείται ο μήνας Σεπτέμβριος. Και αυτό διότι τότε είναι ορισμένη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μέχρι τότε, καθοριστικής σημασίας κρίνεται και ο Ιούνιος, οπόταν και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και αναμένεται να διαφανούν και οι προθέσεις των Βρυξελλών. Τον Ιούνιο παράλληλα θα επισκεφθεί το Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών για επαφές με τον ομόλογο του.

Ενώ στο κάδρο μπαίνουν και οι επαναληπτικές εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα.

Στα συμπεράσματα EUCO ίσως λεκτικό για πρόταση Λευκωσίας

Η Λευκωσία έχει ήδη διαμορφώσει μια προσέγγιση και ένα προσχέδιο λεκτικού το οποίο θα μπορούσε να περιληφθεί στα συμπεράσματα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε σχέση με την πρότασή της για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό και ενδεχόμενο διορισμό ενός απεσταλμένου.

Πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι το όλο θέμα είναι αντικείμενο συζήτησης με τους εταίρους της Κύπρου, ωστόσο η Λευκωσία θεωρεί πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να αφεθεί η διπλωματία να διαδραματίσει το ρόλο της και να κάνει τη δουλειά της, ώστε να επέλθει συμφωνία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να υπάρξουν εκείνα τα κράτη μέλη που θα σπρώξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Λευκωσία διαμηνύει ότι η προσωπικότητα που θα αναλάβει αυτό το ρόλο είναι ο πυρήνας της πρότασης και σημειώνει πως το όνομα που θα αποφασιστεί ίσως να ξεκλειδώνει και την όλη προσπάθεια για επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών.