Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Όλαφ Σόλτς

Τον κομβικό ρόλο τον οποίο η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει στο Κυπριακό,  ενισχύοντας την πρόταση της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και επίλυσης του προβλήματος λόγω και των σχέσεων που το Βερολίνο διατηρεί με την Άγκυρα, σημείωσε ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης στην συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Ενώ τοποθετήθηκε και για ενδεχόμενη επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ ως το πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο της διαμεσολάβησης.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση χθες (25/05) το απόγευμα στην Καγκελαρία, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτευχθεί η άρση του αδιεξόδου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν κατά την συνάντηση συζητήθηκαν τα χαρακτηριστικά, το προφίλ ή ακόμη και ονόματα υποψηφίων για τη θέση ευρωπαίου ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο διορισμός του οποίου αποτελεί αίτημα της Λευκωσίας.

Περί Μέρκεκλ

Αναφορικά με συγκεκριμένες προτάσεις του για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW στο Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, και εάν θα μπορούσε να είναι η πρώην Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με το Γάλλο Πρόεδρο, με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες - έχει ανταλλάξει απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα και ότι αυτό θα συζητήσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Είπε ότι η κ. Μέρκελ φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία, όπως ανέφερε. 

Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.