Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σαδ

Για την πρότασή του περί μιας Ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης για το Κυπριακό, αλλά και τις συγκεκριμένες προτάσεις του για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW στο Βερολίνο το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, και εάν θα μπορούσε να είναι η πρώην Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με το Γάλλο Πρόεδρο, με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες - έχει ανταλλάξει απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα και ότι αυτό θα συζητήσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Είπε ότι η κ. Μέρκελ φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία, όπως ανέφερε. 

Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πίσω από τις διαπραγματεύσεις έχουμε ένα αδιέξοδο και είναι εδώ που η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή προσωπικότητα θα πρέπει να εργαστεί για να σπάσουμε το αδιέξοδο και χωρίς να αντικαθιστά με οιονδήποτε τρόπο τον ρόλο των ΗΕ, να έρθει αυτή προσωπικότητα στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών μιλώντας με την Τουρκία, μιλώντας με τα ενδιαφερόμενα μέλη, εκφράζοντας την ετοιμότητα για μία θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά που όλοι γνωρίζουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τον όποιο Τούρκο Πρόεδρο εκλεγεί. Και η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, είναι έτοιμη να τα συζητήσει αυτά εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Είπε ακόμη ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός Καγκελάριος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον και είπε ότι πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ασπάζεται τη θέση αυτή και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία εργάζονται για αυτή την ιδέα μιας πιο ισχυρής ΕΕ.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ουκρανίας και είπε ότι πέραν της Ουκρανίας υπάρχει και η περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου της Μέσης Ανατολής, εκεί που βρίσκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Πρέπει, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να φέρουμε την Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά περνούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού διότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού.

Τόνισε ότι μιλάμε πάντα για λύση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και οι όποιες διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη αυτό που είπε ο Καγκελάριος για την ανάγκη μιας πιο ισχυρής Ευρώπης, είναι εκείνη που έχει εργαλεία  που θα οδηγήσουν στο βασικό ζητούμενο που είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου.