Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Έχασε τα μεγάλα αστικά κέντρα, απώλεσε σημαντικά ποσοστά σε παραδοσιακά κάστρα του ΑΚΡ, όμως κέρδισε την πρωτιά, αποδεικνύοντας ότι παρά τη φθορά της εξουσίας, παραμένει κυρίαρχος του εκλογικού παιχνιδιού στην Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέτυχε μια πρώτη νίκη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κατά τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, θα ανανεώσει την θητεία του στο Προεδρικό αξίωμα της χώρας για άλλα πέντε χρόνια.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι, ο Διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου «Δύσκολα χάνει και το βασίζω σε τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι είναι πολύ δύσκολο το 5% του τρίτου υποψηφίου να πάει όλο στον Κιλιντσάρογλου, το δεύτερο είναι ότι η συμμετοχή έχει ακουμπήσει ρεκόρ πέραν του 92% άρα δεν υπάρχει μεγάλη αποχή η οποία να έρθει στον δεύτερο γύρο, το τρίτο στοιχείο που θα εκμεταλλευτεί ο Ερντογάν είναι ότι έχει καταφέρει στην Βουλή. Η συμπολίτευση του ΑΚΡ και των Γκρίζων Λύκων έχουν πλειοψηφία και θα το επικαλεστεί για σταθερότητα μέσα στη χώρα.»

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, προσπαθούν να κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το ρήγμα που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην Συμμαχία των 6. Δημοσιεύματα ήθελαν την ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, εκτός εαυτού, όταν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είχε κλειδώσει, ωρυόμενη προειδοποιούσε ότι ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δεν ήταν επιλογή νίκης.

Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, Διεθνολόγος:

«Ενδεχομένως αν ήταν κάποιος άλλος υποψήφιος με όλα αυτά τα αρνητικά που είχε η διακυβέρνηση Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, ένας υποψήφιος όπως ο Ιμάμογλου π.χ, τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά.»

Τα Κατεχόμενα ψήφισαν Κεμάλ

Τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, προτίμησαν οι Τούρκοι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα ο Κεμάλ Κιλινστάρογλου, έλαβε ποσοστό 54,1%, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 38,5% των ψήφων.

Ο Ερσίν Τατάρ, έσπευσε να υποβάλει τα σέβη του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter. Σύμφωνα με την ανάρτηση,ανέφερε,«Διαβίβασα τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο Ερντογάν και τη Λαϊκή Συμμαχία που κέρδισαν την πλειοψηφία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας στις κρίσιμες εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν με μεγάλη ωριμότητα και υψηλή συμμετοχή. Θα ήθελα να επαναλάβω την επιθυμία μου να προωθήσω τη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.»

Ρυθμιστής των εκλογών σαφώς ο Σινάν Ογάν, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές, καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νέου Προέδρου θα διαδραματίσει κατά το δεύτερο γύρο η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού.

Στον πρώτο γύρο, ψήφισαν 1,7 εκατομμύρια. Υπέρ του Κεμάλ Κιλινστάρογλου ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι Τούρκοι που ζουν σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Η.Β, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Αυστραλία, ενώ υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισαν οι Τούρκοι της Γαλλίας, της Γερμανίας και χωρών της Μέσης Ανατολής.

Οι εκλογές κρίσιμες και για τον προσανατολισμό της χώρας στην εξωτερική πολιτική. Γι αυτό με διακριτικότητα, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα οι ξένες κυβερνήσεις.
Όπως είχε αναφέρει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «Ελπίζω αυτός που θα κερδίσει, να κερδίσει. Υπάρχουν ήδη  αρκετά προβλήματα σε εκείνη την περιοχή του κόσμου.»

Σε άλλη ανάρτηση ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκοφ είπε «Σεβόμαστε και θα σεβαστούμε την επιλογή των Τούρκων πολιτών και σε κάθε περίπτωση εμείς υπολογίζουμε στην συνέχιση της συνεργασίας μας, στην επέκταση και εμβάθυνσή της, όποιος και αν κερδίσει τις Προεδρικές Εκλογές της χώρας.»

Ενώ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν επισήμανε, «Η Τουρκία είναι σημαντική εταίρος μας. Νομίζω ότι η μαζική προσέλευση είναι πραγματικά καλά νέα. Είναι καλά νέα γιατί είναι σημάδι ότι οι Τούρκοι πολίτες είναι δεσμευμένοι στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους, πηγαίνουν και ψηφίζουν και εκτιμούν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Είναι μια μεγάλη, μεγάλη νίκη η χθεσινή.»

Η Μόσχα έχει πάντως ένα λόγο να πανηγυρίζει καθώς η παραμονή του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία, σημαίνει και συνέχιση της διμερούς συνεργασίας, που προκαλεί πονοκέφαλο στο δυτικό στρατόπεδο.