Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι δύο κύριοι διεκδικητές της τουρκικής προεδρίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έδωσαν την πιο σημαντική ίσως εκλογική τους μάχη στις σημερινές εκλογές της Τουρκίας. Η κάλπη θα δείξει εάν ο «Σουλτάνος» Ερντογάν θα συνεχίσει να κρατά το τιμόνι της χώρας που διοικεί για περισσότερο από είκοσι χρόνια ή θα λάμψει το άστρο του χαρακτηριζόμενου και ως «Γκάντι» της Τουρκίας, Κιλιτσντάρογλου. 

Δείτε πιο κάτω συνοπτικά την πολιτική πορεία των δύο ανδρών τις τελευταίες δεκετίες.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πολιτική σκηνή από το 1994

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι 69 ετών και η οικογένειά του είναι τούρκικη, λαζικής και γεωργιανής καταγωγής, με καταβολές από την Ατζαρία της Γεωργίας.

Στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας βρίσκεται από το 1994, όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορήθηκε, δικάστηκε και φυλακίστηκε, για να επανέλθει το 2003. Διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες και το 2014, εξελέγη πρόεδρος.

Διενήργησε τρία δημοψηφίσματα

Αρχικά ο Πρόεδρος εκλέγεται απευθείας από τον λαό, με το δεύτερο απέκτησε τεράστιες εξουσίες που τον κατέστησαν ως απόλυτο και μοναδικό κυρίαρχο ηγέτη της χώρας, ενώ με τρίτο ήρθε η απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια.

Τον Ιούλιο του 2016 μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, θέτει την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με συλλήψεις και καταδίκες, χιλιάδων στρατιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και αντιπάλων.

Πρώτη εκλογική αποτυχία του Ερντογάν

Η πρώτη εκλογική αποτυχία του Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος που ίδρυσε ήρθε το 2019, όταν μετά από είκοσι χρόνια το ρεπουμπλικανικό κόμμα κερδίζει τον έλεγχο σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Η επιθετική ρητορική και οι σχεδόν καθημερινές απειλές του, εναντίον της Ελλάδας και της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με το γνωστό «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», σταματά για ένα διάστημα, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, και την άμεση και πολύπλευρη αλληλέγγυα υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο Γκάντι της Τουρκίας

Ο μεγάλος αντίπαλος του σουλτάνου, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επονομαζόμενος και ως Γκάντι της Τουρκίας, είναι 74 ετών. Είναι οικονομολόγος, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2010.

Στις 6 Μαρτίου 2023, επιλέχθηκε από τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης να ηγηθεί του συνασπισμού «Συμμαχία του Έθνους», διεκδικώντας την τουρκική προεδρία, ως βασικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

Η στάση του Κεμαλιστή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, παρά τις ήπιες δηλώσεις των τελευταίων ημερών, είναι εξίσου σκληρή όπως και του Ταγίπ Ερντογάν. Πρώτος αυτός, από το 2017, έκανε λόγο για τα περί κατάληψης από την Ελλάδα νησιών του Αιγαίου.

Είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «κατέλαβε 18 νησιά στο Αιγαίο» υποσχόμενος ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα τα διεκδικήσει ενώ μόλις τον περασμένο Ιούνιο είχε απειλήσει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα «αποστρατιωτικοποιήσουν» τα ελληνικά νησιά.

 

1

Υποφήφιος Πρόεδρος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου:

«Τώρα ας λένε ό,τι θέλουν, αλλά όταν αναλάβουμε την κυβέρνηση θα τους δείξουμε τι θα συμβεί με τα όπλα που έχουν σε εκείνα τα νησιά, είχε αναφέρει τον Ιούνιο του 2022.»

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, και τη θέση που εξέφρασε όταν σύσσωμη η κυβέρνηση του Σουλτάνου αναφερόταν συχνά πυκνά, ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ στην Ελλάδα.
«Δεν είμαστε σαν κι αυτούς που λένε ότι θα έρθουν ξημερώματα, είπε, αναφέροντας ότι μετά την τουρκική εισβολή εκείνος πήγε στο γραφείο του και ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε στην Κύπρο.»

Σε ομιλία του μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, πήγε ένα βήμα πιο μπροστά, καλώντας τον Ταγίπ Ερντογάν να επιτεθεί σε ελληνικά νησιά.

Μεταξύ άλλων, τον Σεπτέμβριο του 2022 είχει τόνισει «Τα νησιά στο Αιγαίο είναι υπό κατοχή. Τώρα που η οικονομία είναι χάλια και ο κόσμος εξαθλιωμένος λένε συνέχεια ότι θα έρθουν μια νύχτα. Τι περιμένουν; Πρόσκληση; Αν έχουν το θάρρος και τη δύναμη ας πάνε.»

Μετά τις εκλογές, θα διαφανεί και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και κατά πόσο υπάρχει προοπτική για το Κυπριακό με τον ένα ή άλλο εκ των δύο στην εξουσία.

 

1