Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Γύρω στα 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον 13ο Πρόεδρο της Τουρκίας και τους 600 βουλευτές του νέου κοινοβουλίου. Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως της Κύπρου και της Ελλάδας είναι στραμμένα στην κρίσιμη σημερινή εκλογική διαδικασία αφού το αποτέλεσμα είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Οι κάλπες θα κρίνουν σε λίγες ώρες κατά πόσον θα τερματιστεί η εικοσαετής παρουσία του Ερντογάν στο τιμόνι της Τουρκίας και τα ηνία θα αναλάβει υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Λευκωσία και Αθήνα τελούν σε αναμονή για τα αποτελέσματα και παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη διαδικασία. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επίσης παρακολουθούν από κοντά την εκλογική διαδικασία στην Τουρκία λόγω των στενών σχέσων που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Ψήφισε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο Κιλιτσντάρογλου (ΒΙΝΤΕΟ)

- Στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Εμινέ ψήφισε ο Ερντογάν - Μοίρασε χρήματα σε παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τουρκία: Οι εκλογές το διακύβευμά τους και οι αριθμοί με μια ματιά

Πρωτοφανής συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα της Τουρκίας

 

Πρώτες εκτιμήσεις μετά τις 9 το βράδυ

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα θα μπορούν να γίνουν μετά τις 9 το βράδυ όταν θα γίνουν γνωστά τα exit poll και θα αρχίσει η ροή των αποτελεσμάτων. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρωινές ώρες.

Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία διεξήχθη σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα με εμπρηστική ρητορική με τον Κιλιτσντάρογλου να εμφανίζεται σε προεκλογικές συγκεντρώσεις φορώντας αλεξίσφερο γιλέκο. Η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η ημέρα είναι διάχυτη όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στη Δύση. Αναφορές διεθνών πρακτορείων έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο απόρριψης του αποτελέσματων των εκλογών από τον Ερντογάν σε περίπτωση που χάσει. Κάτι που ενδεχομένως να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της χώρας, ιδιαίτερα από τους εθνικιστές και τους Γκρίζους Λύκους.

Ο Ερντογάν αν και έχει δηλώσει πως θα δεχτεί όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα δεν σταμάτησε μέχρι και την τελευταία στιγμή του προεκλογικού τις φραστικές επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Ουάσιγκτον και προσωπικά στον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον οποίο κατηγόρησε ότι θέλει να τον απομακρύνει από την εξουσία.    

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών έδιναν άλλες τη νίκη στον Κιλιτσντάρογλου και μάλιστα από τον πρώτο γύρο και άλλες στον Ερντογάν. Επίσης από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο αρκετές δημοσκοπήσεις προβλέπουν την ύπαρξη δεύτερου γύρου την Κυριακή 28 Μαΐου με νίκη του Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ψήφος των πέντε εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων οι οποίοι έχουν γνωρίσει ως ηγέτη της χώρας μόνο τον Ερντογάν. Στις σεισμόπληκτες περιοχές που θεωρούνται προπύργια του κυβερνώνοντος κόμματος η ψήφος αναμένεται να είναι καθοριστική αφού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δηλώνουν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά σε αυτές τις εκλογές και η ψήφος των Κούρδων οι οποίοι είχαν άσχημο παρελθόν με το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου.

Οι υποψήφιοι

Υποψήφιοι για τις προεδρικές της Τουρκίας είναι:

Ο 69χρονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 21 χρόνια παρουσίας στην εξουσία για 11 χρόνια ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος. Πιστώνεται με το «οικονομικό θαύμα» της Τουρκίας αλλά η δημοφιλία του έχει πληγεί λόγων των πολιτικών που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια, η σημερινή κατάσταση της οικονομίας και κυρίως ο φονικός εγκέλαδος με τους χιλιάδες νεκρούς και τα ερείπια που άφησε πίσω του.

Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής μιας συμμαχίας από έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, τη Συμμαχία του Έθνους. Τα τελευταία 10 χρόνια το κόμμα στο οποίο ηγείται έχει χάσει όλες τις εκλογικές μάχες γι’ αυτό πολλοί δεν τον θεωρούν ισχυρό αντίπαλο για τον Ερντογάν. Θεωρείται φιλοδυτικός και έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για εμπλοκή στις τουρκικές εκλογές.

Ο 55χρονος Σινάν Ογάν είναι υποψήφιος με την εθνικιστική Συμμαχία των Προγόνων. Προέρχεται από το εθνικιστικό κόμμα Εθνιστικής Δράσης (MHP), συμμάχου του Ερντογάν από το οποίο εκδιώχθηκε το 2015. Κατηγορείται ότι ακολουθεί ξενοφοβικές και ακροδεξιές πολιτικές και υπόσχεται να διώξει τους πρόσφυγες από την Τουρκία.
 

Στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει και το όνομα του Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του την Πέμπτη, αλλά ήταν πια πολύ αργά για να αφαιρεθεί από τα ψηφοδέλτια.

Σε αναμονή η Λευκωσία

Χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου στην περίπτωση εκλογής του Κιλιτσντάρογλου, είπε ότι «δεν πρέπει να κάνουμε εικασίες, πρέπει να αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα για το ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης της Τουρκίας, πώς θα τοποθετηθεί και ειδικότερα στο θέμα της προοπτικής ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Σημείωσε ωστόσο πως «Όσον αφορά τη γενικότερη προσέγγιση της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν αναμένω ουσιαστική αλλαγή σε περίπτωση που κερδίσει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. Εκείνο που με ενδιαφέρει, εκείνο που μελετούμε εσωτερικά και έχουμε και τις δικές μας αναλύσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις τρίτων, είναι σε σχέση με την προοπτική ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, διότι εκείνο είναι που θεωρούμε ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών».

Στάση αναμονής διατηρεί και η Αθήνα η οποία έχει δηλώσει πως είναι έτοιμη να συνεχίσει τις επαφές με όποια κυβέρνηση επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Πόσοι ψηφίζουν

Συνολικά θα ψηφίσουν γύρω στα 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι από το σύνολο των 85 εκατομμυρίων κατοίκων. Τα 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι εντός Τουρκίας, ανάμεσά τους και 5,2 εκατομμύρια νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Άλλα τρία εκατομμύρια έχουν ψηφίσει στο εξωτερικό από τις 27 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου.