Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύσκεψη ΑΤΑ

Ούριος άνεμος για τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της πρότασης για την ΑΤΑ. Τρια «ναι» και μια αναμονή 24 ωρών από τις τέσσερις συντεχνίες έλαβε ο Υπουργός Εργασίας. Σημαντικές και πολύ θετικές χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, τις εξελίξεις γύρω από την αποδοχή της πρότασης του για την ΑΤΑ από τους κοινωνικούς εταίρους μέχρι τώρα.

Σήμερα υπέρ της αναθεωρημένης πρότασης του Υπουργού,τάχθηκαν οι:

  • ΣΕΚ
  • ΔΕΟΚ
  • ΠΑΣΥΔΥ

Αύριο ανακοινώνει τις αποφάσεις της η ΠΕΟ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας στο ΚΕΒΕ, είπε ότι "είναι πολύ σημαντικό και πολύ θετικό το ότι η προσπάθεια μας να καταλήξουμε σε συμφωνία για το θέμα της ΑΤΑ βρίσκεται σε εξέλιξη με έναν τρόπο ο οποίος μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι απ' ό,τι ήμαστε μέχρι τώρα".

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα όργανα όλων των κοινωνικών εταίρων, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα συνολικά.

"Θέλω να ευχαριστήσω τους κοινωνικούς εταίρους, τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες που ήδη έχουν αποφασίσει, καθ' ότι η απόφασή τους συμβάλλει στον στόχο μας για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η οποία να διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, την ομαλότητα και τη σταθερότητα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε όλες τις οργανώσεις", σημείωσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένονται εξελίξεις σε περίπτωση καθολικής αποδοχής της πρότασής του, ο Υπουργός απάντησε το συντομότερο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης (10/05), που διήρκησε  πέραν των δύο ωρών, ο Υπουργός Εργασίας, κατέθεσε νέα διαφοροποιημένη συμβιβαστική πρόταση. Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιώτου, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις ανησυχίες Συντεχνιών και εργοδοτών, εισηγείται όπως  η συμφωνία του 2017 να ανανεωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2025, αντί μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, κάτι που φαίνεται να αφήνει, σε πρώτο χρόνο, ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές.

Την αποκάλυψη για την θετική απάντηση της ΣΕΚ έκανε από το «Μέρα Μεσημέρι» ο Γενικός της Γραμματέας, Ανδρέας Μάτσας, προτάσσοντας το συμφέρον των εργαζομένων που θα λάβουν την ΑΤΑ, στη βάση πάντα της αναθεωρημένης πρότασης που κατέθεσε χθες (10/05) ο Γιάννης Παναγιώτου.

Νωρίτερα το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ αποφάσισε την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης, σημειώνοντας πως «καθοριστικό κριτήριο για την αποδοχή της πρότασης είναι η ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία καθορίζει με σαφήνεια τη ρύθμιση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της».

Θετικά απαντά και η ΠΑΣΥΔΥ, όπως αποκάλυψε στην εκπομπή ο Γενικός της Γραμματέας, Στρατής Ματθαίου. Η απόφαση σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου ήταν ομόφωνη κατά την σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Γραμματείας.

Παράταση 24 ωρών στην αγωνία δίνει η σημερινή συνεδρία της ΠΕΟ, η οποία αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφαση αύριο (11/05). 

Το Εκτελεστικό Συνέδριο αποφάσισε όπως παραπέμψει την συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση.  Όπως ανέφερε η κα Χριστοφίδου, η ΠΕΟ έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Εργασίας για την σημερινή της απόφαση.

Σημείωσε ωστόσο πως σήμερα έχει διαμορφωθεί η εισήγηση, και αύριο θα ληφθεί η απόφαση επ΄ αυτής. Η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου έχει οριστεί στις 15:00 το απόγευμα.
 

Υπενθυμίζεται ότι καταφατικά στην πρόταση του Υπουργού απάντησαν προ ημερών και οι δυο εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Οριστική και τελεσίδικη

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να υπάρξει νέα πρόταση από  πλευράς κυβέρνησης και συνεπώς, δεδομένης και την θετικής στάσης της εργοδοτικής πλευράς, το μέλλον του θεσμούς της ΑΤΑ είναι πλέον στα χέρια των συντεχνιών οι οποίες, αφού μεταφέρουν στα σώματά τους τις τελικές θέσεις του Υπουργού, αναμένεται  καταθέσουν τις δική  τους τελική αποφάσεις μέχρι την Παρασκευή.

Ο Υπουργός πάντως δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για την απόφαση που θα λάβουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και αφού τον ενημερώσουν θα συγκαλέσει νέα κοινή συνάντηση και με τις δύο πλευρές.