Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Όλο και πιο κοντά σε συμφωνία  για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, το ΚΕΒΕ το οποίο είχε αρχικά απορρίψει τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, μετά από σύσκεψη διάρκειας δύο ωρών, που είχε νωρίς σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό του Συμβούλιο, αποφάσισε να κάνει δεχτή την πρόταση του Γιάννη Παναγιώτου.  

Προηγήθηκε, χθες Κυριακή (07/05), συνάντηση του Υπουργού και της ηγεσίας του ΚΕΒΕ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με σκοπό την εξεύρεση της χρυσής τομής.

Η συνάντηση φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, αφού η οργάνωση πήρε τις απαραίτητες διευκρινήσεις τις οποίες επιζητούσε για να συναινέσει. Κυρίως για τα αντισταθμίστηκα μέτρα που θα λάβουν οι εργοδότες, για να αποδεχθούν  αύξηση του ποσοστού από 50 σε 67%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, «συνεχίζω να είμαι αισιόδοξος και όπως υποθέτω  ότι εισπράττουμε γενικότερα φαίνεται ότι   όλες οι πλευρές  διαβλέπουν ότι είμαστε πιο κοντά στην προοπτική της κατάληξης σε συμφωνία από ότι είμαστε προηγουμένως».

Υπενθυμίζεται πως η άλλη εργοδοτική οργάνωση, η ΟΕΒ, έχει αποδεχτεί ήδη την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, χωρίς ωστόσο να αποδέχεται οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση αφού ήδη έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της.

Με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΕΒ, Μιχάλη Αντωνίου να δηλώνει ότι «ελπίζουμε ότι θα έχουμε συμφωνία. Επαφίεται στους φίλους του συνδικαλισμού να κάνουν τις κινήσεις που πιστεύουμε ότι θα μας επιτρέψουν  όλοι μαζί να πάμε στη επόμενη μέρα  που είναι τα μεγάλα ζητήματα  οι μεγάλες προκλήσεις».

Ο λόγος πλέον στο συνδικαλιστικό κίνημα

Διευκρινήσεις και διαφοροποιήσεις στα σημεία που δεν τους ικανοποιούν επί της συμβιβαστικής πρότασης αναμένουν, πάντως, και οι συντεχνίες ούτως ώστε να πουν και αυτές το μεγάλο ΝΑΙ και να πέσουν οι υπογραφές.

Ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου δήλωσε ότι «περιμένουμε να έχουμε μια νέα μεταβατική συμφωνία η οποία  σίγουρα να στηρίζεται στην μεταβατική συμφωνία του 2017 και σε καμία περίπτωση με το περιεχόμενο της δεν θα αλλοιώνει την φιλοσοφία της ΑΤΑ ».

Η μέρα και η ώρα για τη καθοριστική κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό Εργασίας, η οποία αναμενόταν αρχικά για αύριο Τρίτη, δεν έχει κλειδώσει ακόμη.