Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κυπριακό

Στα αποτελέσματα του ταξιδιού του στο Παρίσι, την στήριξη Μακρόν στην πρόταση του για ενεργό εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθεια επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα επιχειρήσει να κτίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το επικείμενο ταξίδι του στο Βερολίνο στις 24 και 25 του μηνός. 

Όπως μάλιστα πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει να πάρει τις απόψεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς και αναφορικά  τα ονόματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Μακρόν, σε σχέση με το αίτημα του για διορισμό προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Βασικό ζητούμενο όπως ανέφερε το πρωί, παραμένει η δημιουργία  δεδομένων που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, «και εκεί επικεντρώνεται η προσπάθεια, αυτό συζητήσαμε και πρόσφατα στη Γαλλία με τον Γάλλο Πρόεδρο, γι’ αυτό θα μεταβώ και στο Βερολίνο, ακριβώς για να δούμε αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές πώς δημιουργούνται τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ ότι δεν υπάρχει πρόταση για το Κυπριακό από πλευράς Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δεν έκρυψε την ενόχληση του.

«Είναι λυπηρό όταν η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, την οποία ο κυπριακός λαός έχει επιλέξει πριν από περίπου δύο μήνες, κάνει μια συγκεκριμένη προσπάθεια η οποία καλωσορίζεται από τους εταίρους μας στην ΕΕ, μια προσπάθεια που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη, βλέπουν θετικά, να έχουμε τέτοιου είδους προσεγγίσεις στο εσωτερικό. Από κει και πέρα ο καθένας κρίνεται καθημερινά από τον κυπριακό λαό», η αναφορά Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει στο ίδιο αδιάλλακτο μοτίβο, να προωθεί συστηματικά σε όλα τα διεθνή βήματα, την πολιτική των δύο κρατών.  Αυτό έγινε και στην 3η Σύνοδο της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων  στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αντιπρόσωπος της Τουρκίας αμφισβήτησε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλώντας την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» ισχυριζόμενος ότι δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους. Επιπρόσθετα, στη δήλωση της Τουρκίας γίνεται έγινε αναφορά σε προεδρικό διάταγμα το οποίο περιλαμβάνει χάρτη της Κύπρου στον οποίο αναφέρεται το όνομα του ψευδοκράτους.

Αντιδρώντας άμεσα ο πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, Ανδρέας Χατζηράφτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η διεθνής κοινότητα δεν έχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι αυτή η κυριαρχία εκτείνεται σε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηράφτη, «σημαντικό μέρος του εδάφους της Κύπρου παραμένει κατεχόμενο από το 1974 και η παράνομη οντότητα που ιδρύθηκε από την Τουρκία καταδικάστηκε αμέσως από το Συμβούλιο Ασφαλείας με τα ψηφίσματα 545 (1983) και 550 (1984). Το κατεχόμενο στρατιωτικά από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου θα παραμείνει πάντα αναπόσπαστο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως προς αυτό, η δήλωση της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ψευδής επί της ουσίας και απαράδεκτη».

Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και από την εκπρόσωπο της Αθήνας.