Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρτκές Μαχτεσιάν

Το έτος 2023 σηματοδοτεί έναν αιώνα μετά το τυπικό τέλος της Αρμενικής Γενοκτονίας, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Αρμένικης Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν. Μεταξύ των ανάδοχων πατρίδων τους και η Κύπρος, η οποία άνοιξε απλόχερα την αγκαλιά της για να υποδεχθεί περισσότερους από 9.000 Αρμένιους πρόσφυγες, είπε.

Σε προσφώνησή του στην ολομέλεια της Βουλής για τα 108 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων, ανέφερε επίσης ότι η στήριξη της Κύπρου προς τους Αρμένιους είναι ανεκτίμητη.

Στην ομιλία του, είπε ότι συμπληρώνονται φέτος 108 χρόνια από την έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας, της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του ταραγμένου 20ου αιώνα. Υπενθύμισε ότι μεταξύ 1915-1923, σφαγιάστηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύριο αθώοι Αρμένιοι μάρτυρες ή δολοφονήθηκαν ή απελάθηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ στη Συρία από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Επιπρόσθετα, περίπου δυόμιση εκατομμύρια Κρυπτοαρμένιοι ή/και εξισλαμισμένοι Αρμένιοι ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Παράλληλα διαπράχθηκε επίσης μια πολιτιστική γενοκτονία, όπου μεταξύ 1894 και 1923, καταλήφθηκαν, καταστράφηκαν ή άλλαξαν χρήση συνολικά 450 μοναστήρια, 1.950 σχολεία και 2.430 εκκλησίες, τουρκοποιήθηκαν δε τα ονόματα τριών χιλιάδων εξακοσίων κωμοπόλεων και χωριών.

Επίσης, περίπου οκτακόσιες χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, διαμορφώνοντας έτσι την Αρμενική Διασπορά.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι οι Αρμένιοι, ξεπερνώντας τεράστιες οικονομικές και άλλες δυσκολίες, κατάφεραν να φτιάξουν μια καινούργια ζωή στις ανάδοχες πατρίδες τους, προσφέροντας στους τομείς του εμπορίου, του αθλητισμού, του προσκοπισμού, των επιστημών, των τεχνών και του πολιτισμού.

Ανάμεσα στις νέες αυτές πατρίδες ήταν και η Κύπρος μας, που άνοιξε απλόχερα την αγκαλιά της για να υποδεχθεί περισσότερους από 9.000 Αρμένιους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν κυρίως στη Λάρνακα.

Διαχρονικά, σημείωσε, η Κύπρος και η Αρμενία ανέκαθεν ήταν σιωπηλοί συνεργάτες. Η στήριξη της Κύπρου προς τους Αρμένιους ανεκτίμητη. Με το Ψήφισμα 36 της Βουλής το 1975, αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο.  Το 2015 ποινικοποίησε την άρνηση της με το Νόμο 45 (Ι) ενώ η εμπορική και γεωστρατηγική συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας ενισχύεται όλο και περισσότερο.

Το έτος 2023, τόνισε, «σηματοδοτεί έναν αιώνα μετά το τυπικό τέλος της Αρμενικής Γενοκτονίας. Δυστυχώς, μια έμμεση γενοκτονία συνεχίζει να διεξάγεται στον Καύκασο και, πιο συγκεκριμένα, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ)».

Σημείωσε ότι ενώ η διεθνής κοινότητα είναι λαλίστατη όσον αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, και μάλιστα έχει παραχωρήσει στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό, αρκείται μόνο σε σκόρπια λόγια για την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Αρμενίων και την αζερική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι το Φεβρουάριο, ακόμη μια χώρα, το Μεξικό, αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες ο Δήμος της Χάιφας στο Ισραήλ την αναγνώρισε και αφιέρωσε σε αυτήν μια πλατεία της πόλης. «Ευχόμαστε τα παραδείγματα τους να ακολουθήσουν και άλλες χώρες στον κόσμο, με τελικό στόχο την καθολική και αδιαμφισβήτητη αναγνώριση της από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα», συμπλήρωσε.