Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν

Μόσχα και Μινσκ συμφώνησαν να εγκαταστήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία-24».

«Από τις 3 Απριλίου ξεκινάμε την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Και την 1η Ιουλίου τελειώνουμε την οικοδόμηση του ειδικού χώρου φύλαξης για τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Β.Πούτιν υποστήριξε ότι αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν η δήλωση της Μ.Βρετανίας ότι θα προμηθεύσει την κυβέρνηση του Κιέβου με πολεμοφόδια, που θα περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο. Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «η Λευκορωσία από καιρό ζητούσε να εγκαταστήσει στο έδαφός της ρωσικά πυρηνικά όπλα» και συμπλήρωσε ότι «δεν τα μεταβιβάζουμε και οι ΗΠΑ δεν τα μεταβιβάζουν στους συμμάχους τους, κάνουμε καταρχήν το ίδιο, που έκαναν εκείνοι επί δεκαετίες. Έχουν σε ορισμένες χώρες συμμάχους και ετοιμάζουν τους φορείς των όπλων, εκπαιδεύουν τα πληρώματα. Σχεδιάζουμε να κάνουμε το ίδιο. Αυτό ακριβώς μου ζήτησε και ο Αλεξάντρ Γκριγκόριεβιτς [σ.σ. Λουκασένκο, Πρόεδρος της Λευκορωσίας]».

Κατά τον Πούτιν η Ρωσία ήδη «βοήθησε τη Λευκορωσία να επανεξοπλίσει αεροπλάνα» και εκτός αυτού της μεταβίβασαν πυραυλικά συστήματα τύπου «Ισκαντέρ», εκτιμώντας ότι η εγκατάσταση των πυρηνικών όπλων θα γίνει χωρίς να παραβιαστούν οι υποχρεώσεις έναντι της Συνήθηκης μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Πάβελ Ζαρούμπιν για την εκπομπή «παρασκηνίου Κρεμλίνου» με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μόσχα, Κρεμλίνο, Πούτιν», ο Ρώσος Πρόεδρος επεσήμανε ότι τα πολεμοφόδια με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που δυτικές χώρες σκοπεύουν να δώσουν στο Κίεβο, «δεν υπάγονται στα όπλα μαζικής εξόντωσης, αυτό είναι αλήθεια, αλλά έτσι είτε αλλιώς δημιουργούν τη λεγόμενη ραδιενεργό σκόνη και υπ’ αυτήν την έννοια φυσικά υπάγονται στα όπλα με τα πλέον επικίνδυνα χαρακτηριστικά».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, «σε περίπτωση χρήσης τους αναπόφευκτα θα υπάρξει μόλυνση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, πράγμα, που προκαλεί κίνδυνο, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για το περιβάλλον».

Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «η Ρωσία έχει φυσικά με τι να απαντήσει, χωρίς υπερβολή διαθέτουμε εκατοντάδες χιλιάδες παρόμοιες οβίδες [σ.σ. με απεμπλουτισμένο ουράνιο], προς το παρόν δεν τις χρησιμοποιήσαμε». Εκτίμησε, δε, ότι «από την άποψη της λογικής εκείνων, που προκάλεσαν αυτή τη σύγκρουση και προσπαθούν πάση θυσία να τη διατηρήσουν, μάλλον η παροχή εξοπλισμού είναι ορθό βήμα», αλλά κατά την άποψή του «αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη τραγωδία, τίποτε περισσότερο», ομολογώντας ότι «μας ανησυχεί αυτή [σ.σ. η παράδοση όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία] από την άποψη ότι πρόκειται για απόπειρα να παραταθεί η σύγκρουση».

Τα ρωσικά ΜΜΕ, που μεταφέρουν τις δηλώσεις του Πούτιν, θυμίζουν ότι όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο είχαν χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στους βομβαρδισμούς στο έδαφος του Ιράκ το 1991 και το 2003 και στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας το 1999.

«Το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τέτοιους, που πολλοί δεν ανέμεναν», υποστήριξε ο Πούτιν, χαρακτηρίζοντας «εμπρηστές» όσους «σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία 400 και πλέον άρματα μάχης, το ίδιο ακριβώς, όπως και με τα πολεμοφόδια. Την ίδια περίοδο θα παραγάγουμε νέα και θα εκσυγχρονίσουμε επίσης αυτά που διαθέτουμε, περισσότερα από 1600, και ο συνολικός αριθμός των αρμάτων μάχης της Ρωσίας θα ξεπερνά κατά τρεις φορές τον αριθμό των αρμάτων μάχης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ακόμη και περισσότερο από τρεις φορές», ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι δεν θα επιτρέψει «την υπερβολική στρατιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας», ότι συμφωνεί με τα συμπεράσματα του Αμερικανού δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς ότι την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream «οργάνωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες» και ότι εκτιμά ότι περιορίζοντας τη χρήση του δολαρίου παγκοσμίως οι ΗΠΑ «πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται».